Economia27/05/2018

Realitat virtual des de l’habitació del futur

L’empresa mallorquina Robot desenvolupa sistemes de control intel·ligent i organitza un taller demostratiu sobre noves tecnologies, que es durà a terme al Parc Bit el proper dijous

Enric Culat
i Enric Culat

Mitjançant tecnologies de realitat virtual es pot simular l’habitació d’un hotel o d’un edifici que encara no s’ha construït per tal que tothom -constructors, empresaris hotelers i futurs clients de l’establiment- es pugui fer una idea, tan exacta com sigui possible, de com serà i on s’ubicaran tots els elements de la cambra, des del mobiliari i els sensors de control de la climatització i de la llum fins als sistemes d’obertura de persianes, finestres i portes. Gràcies a aquesta tecnologia també és possible saber el percentatge de llum natural que rep l’hotel en qualsevol època de l’any o si des dels balcons i finestres hi ha vistes a la mar, a la muntanya o al jardí del voltant de l’hotel. Tot, com si fóssim “físicament” dins l’habitació, però en el món virtual, amb les ulleres posades, els auriculars i uns sensors que detecten els moviments del cap i de les mans, i que serveixen per mostrar-nos el producte tal com quedarà el dia que finalment sigui construït.

Això és el que mostrarà l’empresa Robot en un taller demostratiu que tindrà lloc el proper dia 31 al Parc Bit i que serà dirigit per Mario Mokarram, responsable de desenvolupament de negocis de l’esmentada empresa mallorquina. En aquest taller, s’ensenyarà de quina manera les empreses fan servir tecnologies de visualització com la realitat augmentada (AR), la realitat virtual (VR) i la visió en 360 graus. L’objectiu serà mostrar la tecnologia i la seva aplicació en àrees com la visualització d’edificis, sistemes de construcció, habitacions pilot i sistemes de control energètic dels edificis. Un exemple de cas d’èxit serà Robot VR, el sistema de visualització 3D que l’empresa empra en el sector hoteler i amb el qual mostra com queda un edifici en sentit visual però també, i encara és més important, en la interacció de les persones que entren a les habitacions amb objectes i sistemes de control. El taller de Robot s’impartirà a la sala de premsa del Parc Bit entre les 17 i les 21.30 hores del proper dijous.

Cargando
No hay anuncios

El públic destinatari de la sessió demostrativa són empresaris, arquitectes, enginyers, dissenyadors, constructors i, en general, emprenedors amb ganes de posar en marxa projectes innovadors en els quals sigui possible aplicar tecnologia vinculada a la realitat virtual. Així mateix, des de Robot es pretén mostrar els avenços amb els quals es treballa des de l’empresa i els darrers resultats aconseguits. També s’aportarà una visió general d’aquesta tecnologia, s’explicarà com funcionen els equips de Robot i les possibles aplicacions de la realitat virtual en àmbits que no només són lúdics, sinó també altres aspectes com la visualització d’edificis, interacció amb objectes i altres coses que a la ‘vida real’ segurament són massa cares però, gràcies a la realitat virtual, s’aconsegueix un abaratiment de tot el procés de producció.

MOKARRAM OPINA QUE la tecnologia de realitat virtual és “una bona opció de futur a l’hora de dissenyar la construcció d’un hotel o un edifici nous, especialment a les Illes Balears, territori on la construcció és un tema cabdal. Mallorca, per les seves dimensions, és un lloc ideal per aplicar tecnologies de 3D, AR i VR, pels avantatges que implica quant a rapidesa i estalvi econòmic, i per descomptat per viure i experimentar sensacions”.

Cargando
No hay anuncios

Robot dissenya sistemes de control per a edificis, per exemple termòstats i sensors per fer processos industrials, d’il·luminació, climatització, proveïment d’aigua calenta, calefacció, etc. A través de la realitat virtual, l’empresa simula tots aquests circuits -mitjançant software- en una habitació perquè hom es pugui fer una idea de com quedarà i on s’ubicaran els sensors i resta d’elements. Mokarram insisteix que els destinataris principals de la simulació en principi no són els clients d’un hotel, sinó la mateixa empresa hotelera i la constructora de l’edifici, els arquitectes i tècnics especialistes de muntatge.

La realitat virtual ara mateix continua molt enfocada cap al món dels videojocs, ja que mouen interessos econòmics molt importants, però la tecnologia és apta per a qualsevol altra faceta, puntualitza el directiu de Robot. “Es tracta de motivar els empresaris i fer-los pensar en totes les possibilitats i opcions d’utilització de la realitat virtual. No ‘venem’ una tecnologia -apunta-, sinó que empram la tecnologia per transmetre una idea, una eina comunicativa que té el propòsit de traslladar una informació”. Subratlla que, segons el seu punt de vista, cal fomentar l’aprenentatge i fer entendre que la informació es pot fer “d’altres maneres”, a part de les més tradicionals, i això enmig d’un univers “de gran saturació comunicativa”. En aquest sentit, posa l’exemple de la cadena anglesa Sky TV i el seu propòsit de posar en marxa un nou projecte per elaborar un format de televisió de 30 minuts en el qual estarà integrada la realitat augmentada i la realitat virtual. “Ells no saben encara quin tipus de producció podran realitzar, però ens han contactat perquè els proposem exemples de formats de programes de televisió en què es pugui fer servir tecnologia de realitat augmentada”, diu Mokarram.

Cargando
No hay anuncios

Robot ja ha realitzat més de 500 instal·lacions en establiments hotelers, la majoria cadenes hoteleres mallorquines amb edificacions repartides entre el Carib i la resta del món. Recentment, l’empresa s’ha estrenat en el mercat borsari alternatiu MAB, de manera que ha convertit la companyia tecnològica mallorquina en una oportunitat per a inversors que cerquen empreses amb aquest potencial de creixement i possibilitats d’expansió.

Les activitats de Robot cobreixen el disseny i la fabricació dels elements i sistemes que la mateixa empresa instal·la i després manté per als seus clients. Per a això, Robot s’ha organitzat en diferents divisions des de les quals atenen el disseny del producte, la fabricació de components, l’atenció comercial i atenció al client, la instal·lació en edificis i el servei de suport, a més d’un departament tècnic per a enginyeries, constructores i promotors per a l’optimització dels seus propis projectes.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, les diferents línies de productes han passat per diferents versions amb les quals l’empresa ha anat millorant les prestacions de cada sistema. Ara, les pròximes solucions impliquen ampliar els estàndards amb els quals treballen, alhora que s’aprofitarà el potencial i els avantatges del servei de manteniment de les instal·lacions dels clients. L’empresa espera que la seva sortida a borsa no només serveixi per mostrar les expectatives de la companyia, sinó que aquest creixement “els obligui” a ser encara “més transparents amb els instruments de què disposa el mercat de valors per oferir així una informació detallada de l’activitat”, segons va explicar Robot a través d’un comunicat.

La sortida a borsa dona suport al pla de negoci de la companyia, orientat al creixement i a l’expansió internacional. Així, Robot opera actualment a Espanya, Europa i Llatinoamèrica, si bé el seu pla de desenvolupament preveu la introducció a altres mercats per ampliar així l’abast dels seus productes. En aquest sentit, en l’actualitat desenvolupa una estratègia d’aliances amb socis locals en mercats com Amèrica, Rússia, Sud-àfrica i els Emirats Àrabs. Robot va ser fundada el 1983 a Palma, on la firma té un centre d’R + D que inclou una planta pròpia de 1.500 m2.