Impacte de la pandèmia
Economia29/04/2021

El Regne Unit estudiarà la petició de les Balears d'un tracte diferenciat per a la reobertura, però no ho assegura

Hugh Elliot adverteix que el seu país no està disposat a "obrir i després haver de tancar"

PalmaL'ambaixador del Regne Unit a Espanya, Hugh Elliot, ha indicat aquest dijous que el seu país estudiarà la petició de les Balears perquè les Illes tinguin un tracte diferenciat de la resta de l'Estat per a la reobertura turística. Elliot s'ha reunit amb la presidenta del Govern, Francina Armengol; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; i la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez. Sobre si veu possible que hi hagi aquesta consideració diferenciada que ha sol·licitat el Govern, l'ambaixador ha assenyalat que hi veu possibilitats. "Ara no puc dir més que s'està estudiant. El darrer que volem és obrir i després haver de tancar", ha comentat.

"Han de passar diverses coses: els britànics hem de permetre els viatges internacionals, i les noves normes s'anunciaran a partir del 17 de maig, i les autoritats espanyoles també han de permetre l'entrada, una avaluació que és competència seva. Però som optimista perquè la campanya de vacunació auspicia possibilitats", ha continuat Elliot, qui ha valorat de manera positiva les normes sanitàries que s'han aplicat a les Balears. "Les restriccions són una inversió que ha costat, però cal esperar una mica més perquè sigui rendible". El representant britànic també ha destacat que la sol·licitud de les Balears està "molt fonamentada" i ha valorat "la situació geogràfica, els vols directes i la informació de qualitat sobre l'evolució de la pandèmia". De fet, un dels elements que el Regne Unit té més en compte és "la capacitat de seqüenciació del genoma del virus", que és "bona" a les Illes, segons ha afirmat l'ambaixador. "Estam estudiant les noves variants i les possibles resistències a les vacunes. La incertesa és inevitable", ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

L'ambaixador també ha indicat que els interessos del Regne Unit i de les Balears coincideixen en la necessitat de fer "una reobertura cautelosa i progressiva" i aconseguir que "el turisme torni d'una manera segura i perdurable". "Els britànics tenen prohibit ara per ara fer turisme, però en tenen moltes ganes", ha afegit. Sobre el requeriment d'una prova PCR per entrar a les Illes malgrat que la vacunació hagi avançat, Elliot ha recordat que "seran les autoritats espanyoles les que n'establiran els requeriments". "Entenem que a hores d'ara hi hagi la necessitat de fer PCR, i nosaltres informam els ciutadans dels requeriments", ha comentat. "És un sistema que funciona. De fet, el cònsol no ha pogut venir perquè va donar positiu a una prova", ha continuat. "Si Espanya demana en un futur certificat de vacunació, serà molt important per a nosaltres. Cal recordar que els requeriments estan per facilitar els viatges", ha afegit.

Quant a les mesures que el Regne Unit posarà en marxa a partir del 17 de maig, Elliot ha reconegut que hi ha "incertesa" al respecte. "No se sap amb certesa quines seran les mesures. El govern britànic va explicar que els viatges internacionals no es podien fer fins al 17 de maig i les empreses han pogut decidir en conseqüència. De fet, algunes han apostat per juny", ha apuntat, a més de lamentar que "s'haurà de viure amb la incertesa durant un temps".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva part, Iago Negueruela ha insistit en la petició perquè el Regne Unit "analitzi els territoris insulars de manera diferenciada quan faci les seves revisions". "Hem fet un esforç enorme per contenir la pandèmia i la situació està controlada, fet que ens permetria una reobertura cap al Regne Unit", ha destacat. Com l'ambaixador, Negueruela ha destacat que les Balears estan capacitades "per seqüenciar el virus", una de les peticions del país britànic.

Cargando
No hay anuncios

Els treballadors del sector turístic

Sobre la possibilitat de prioritzar la vacunació dels treballadors del sector turístic, Negueruela ha reiterat que el més important per al Govern són "els col·lectius de risc". "Si això no es qüestiona, i els hotelers no ho fan, llavors entraríem amb la resta. El conseller ha assenyalat que, una vegada descomptats els funcionaris essencials, el gruix de la població que queda està format per treballadors de la cadena de valor turístic. "La majoria dels treballadors de les Illes depenen del sector turístic", ha dit Negueruela, a més de demanar "tranquil·litat" mentre "la vacuna comença a arribar de manera massiva". "Primer es vacunarà la població de risc, també els majors de 60, perquè abaixar la pressió hospitalària és una mesura fonamental", ha sentenciat.