Accés a l'habitatge
Economia 01/07/2024

Alguns rendistes de les Balears ‘sacrifiquen’ propietats perquè els fills no poden accedir a un habitatge

El preu del lloguer ha pujat un 21% a les Illes el darrer any, el rècord de tot l'estat espanyol, segons les dades d'Idealista

3 min
Un bloc de pisos de Palma

PalmaL’increment del preu de l’habitatge a les Balears comença a afectar fins i tot els multipropietaris de les Illes. Rendistes que han vist que l'escalada inassolible del cost del metre quadrat, ja sigui per llogar o per vendre, ha impactat també en els seus familiars. Per aquest motiu, ja hi ha casos de famílies que retiren propietats del lloguer per donar-les o deixar-les als fills. "Tenc clients que tenien un molt bon pis que llogaven després d’anys d’esforç", ha dit a l'ARA Balears un expert del sector que gestiona diferents habitatges. "Quan ha arribat l’hora que el fill s’independitzi, se l’ha acabat quedant perquè amb el que guanya no pot pagar cap lloguer”, explica.

El professor d’Economia de la UIB Rafel Crespí corrobora aquesta situació, que “demostra que res no és per sempre i que tot és dinàmic”. “Moltes famílies que tenien la tradicional segona residència o el pis heretat dels padrins l’han hagut de treure del mercat de lloguer i posar-lo a disposició dels fills. Malauradament, a les Illes, si no tens una herència, és molt difícil per a un jove aspirar a una propietat”, conclou. En alguns casos, els afectats per aquesta pujada absurda de preus són també els residents que tenen més d'una propietat i que s'han vist obligats a sacrificar ingressos per donar una sortida habitacional a fills i familiars, que no poden pagar la renda.

Nou rècord de preu del lloguer a les Illes

No és estrany perquè, segons les dades que ha donat a conèixer el portal Idealista respecte de juny, les Balears han polvoritzat el seu rècord de preu de lloguer i es posen al capdavant de l'Estat, amb 19,9 euros de mitjana el metre quadrat. Aquesta quantitat és la més alta de totes les províncies espanyoles. Barcelona, amb 18,8 euros el metre quadrat, i Madrid, amb 18 euros, ocupen els llocs destacats després de les Illes.

Una de les xifres més preocupants de l'habitatge balear és que en només un any, és a dir, entre el maig de 2023 i el juny de 2024, el preu del lloguer ha pujat un 21%, un altre rècord que s'uneix a l'enfilall de dades que no fan més que retratar una situació d'emergència habitacional. Just abans del covid, el gener de 2020, el metre quadrat per llogar costava a les Illes 12 euros. Per tant, es podria duplicar en només 5 anys.

Els nous rendistes del covid

En canvi, un altre fenomen que ha tingut lloc de manera paral·lela a aquesta escalada de preus és el de les famílies que de cop s’han trobat amb una o dues propietats de les quals no feien comptes per la sobtada desaparició dels familiars grans que varen morir durant la pandèmia del covid. “Hem de recordar que la pandèmia va afectar, de cop, un important sector de la població d’edat elevada, que és gent que normalment té ca seva pagada. Això va provocar que, sense esperar-ho, molts fills i nets es varen trobar amb propietats que varen haver de gestionar”, explica l’expert immobiliari Pedro García en declaracions a l'ARA Balears.

Aquest especialista ha vist “casos de gent que, davant el panorama, ha decidit posar aquestes propietats del pare o del padrí al mercat del lloguer i ha esdevingut rendista”. “És una conseqüència que ningú no esperava del covid”, afegeix.

Però els especialistes no obliden, si es parla de rendistes, de fer una referència als fons d’inversió i als fons voltor. “Com sabem, han desembarcat fort, compren moltes propietats de cop, cerquen la màxima rendibilitat i no volen saber res de les situacions particulars dels llogaters. Han provocat pujades de preu i són un rendista sense cara ni ulls que no podem perdre de vista”, assenyala García.

stats