El repartiment de l'impost turístic a Eivissa no satisfà ni empresaris ni administracions
La patronal hotelera parla de “farsa” i “estafa” als turistes
EivissaDesprés que aquest dimarts la Comissió d'Impost del Turisme Sostenible aprovàs vuit projectes a l'illa d'Eivissa amb una inversió que ascendirà als 9,73 milions d'euros, les reaccions negatives no s'han fet esperar a la major de les Pitiüses.
Des de l'àmbit privat, la patronal hotelera s'ha manifestat aquest dimecres totalment en contra no només del repartiment, sinó també del plantejament de l'impost en si mateix. Així, des de la Federació Empresarial Hotelera d'Eivissa i Formentera (FEHIF) han assenyalat que aquest és un impost únicament recaptatori, el qual, segons la seva opinió, no és turístic ni sostenible i ni tan sols està relacionat amb l'activitat turística.
De fet, el gruix del pressupost destinat a Eivissa es destinarà a la construcció de 24 habitatges socials a Eivissa (4 milions d'euros); la compra d'un solar a Dalt Vila (1,87 milions); l'ampliació de l’IES Isidor Macabich (2,8 milions); un projecte de control d'espècies invasores a les Pitiüses (853.461 euros), i en actuacions per millorar punts conflictius de la xarxa hidrològica (250.000 euros).
A més, de manera indirecta, en aquesta convocatòria Eivissa també es beneficiarà d'una inversió total de 37,7 milions d'euros, ja que 26 dels 68 projectes aprovats al conjunt de les Balears es desenvoluparan a més d'un lloc i afectaran també Eivissa.
Per part del Consell d'Eivissa, els projectes aprovats han estat tres, dos de relacionats amb equipaments temporals per a serveis d'emergència i amb el parc central insular de Bombers d'Eivissa –per valor de 100.000 euros i 500.000 euros, respectivament– i un altre d'orientat a la rehabilitació i museïtzació de Sa Caleta per valor de 583.651 euros. Segons els hotelers, aquest darrer seria l'únic projecte que tindria relació directa amb l'activitat turística.
El gerent de FEHIF, Manuel Sendino, recorda que la resta de projectes són competències ordinàries del Govern balear, les quals haurien de finançar-se amb el seu pressupost ordinari i no amb l'impost als turistes, per la qual cosa Sendino parla d'“estafa” als visitants de les Illes. Per tot això, la patronal hotelera ha fet una crida als representants polítics eivissencs perquè rebutgin el que han qualificat de “farsa” i perquè exigeixin que tots els doblers recaptats a Eivissa s'inverteixin en projectes directament relacionats amb el turisme a l'illa.
Mentrestant, des de la màxima institució insular, el president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, també s'hi ha mostrat insatisfet i ha afirmat que el seu objectiu és precisament aquest: que el recaptat a Eivissa s'inverteixi a l'illa, i ha lamentat que el Govern usi els doblers de l'impost "en benefici propi" i hagi menystingut els projectes presentats per ajuntaments, com el de Santa Eulària per finançar iniciatives com l'Eivissa Marathon, ajudes al lloguer o la rehabilitació de la Casa de l'Hort dels Dominics, entre d'altres.
En total, Eivissa supera els 10 milions d'euros en inversió directa, una xifra, no obstant això, llunyana als 14,3 milions d'euros que rebrà Menorca. Per part seva, a Formentera s'invertiran 1,4 milions de manera directa amb dos projectes, un muntant que ha estat ben rebut pel Consell de la Pitiüsa petita, ja que en inversió indirecta Formentera rebrà, a més, un milió i mig d'euros.