La Reserva Federal abaixa els tipus a zero i injecta 700.000 M$ pel coronavirus
La Reserva Federal actua coordinadament amb els principals bancs centrals, inclòs el BCE
BarcelonaLa Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha anunciat aquest diumenge a la nit una nova rebaixa dels tipus d'interès fins a una forquilla del 0% al 0,25% i la injecció de 700.000 milions de dòlars a l'economia per pal·liar els efectes del coronavirus.
Tot i que les mesures són extraordinàries en amplitud i volum, no van servir per calmar els nervis dels inversos internacionals. Els mercats financers han reaccionar negativament, amb les borses asiàtiques -les que estaven obertes en el moment de l'anunci- amb caigudes per sobre del 3% en la majoria de casos. La borsa australiana es va desplomar més d'un 9%.
Pel que fa a les borses europees, també han encetat el dilluns amb importants davallades. L'Íbex-35, la referència de la borsa espanyola, ha obert amb una forta caiguda del 4,75% a les 9:15h del matí, i es troba al voltant del 6.330 punts, mentre que a Londres, la davallada ha estat del 5,57%. Els parquets de Milà, Frankfurt i París han estrenat la setmana perdent un 6,12%, un 5,62% i un 4,63%, respectivament.
"El brot de coronavirus ha afectat l'activitat econòmica a molts països, inclosos els Estats Units", ha explicat la Fed en un comunicat. A més, la Reserva Federal ha rebaixat els tipus d'interès dels préstecs per a emergències que fa als bancs en 125 punts bàsics, per deixar-los en el 0,25%, argumentant que se'n podran beneficiar empreses i famílies. A més, la Fed ha allargat fins a 90 dies el termini per a la devolució d'aquest préstecs.
L'organisme monetari dels Estats Units ha rebaixat a zero la reserva que han de fer milers de bancs i ha millorat la liquiditat en dòlars a tot el món, en una actuació coordinada amb el Banc Central Europeu i els bancs centrals del Canadà, Anglaterra, el Japó i Suïssa. La Fed i la resta d'organismes monetaris han posat en marxa igualment noves línies swap, que són l'eina que utilitzen els bancs centrals per assegurar-se que tenen prou reserves de moneda estrangera (per exemple, si el banc central del Japó detecta una baixada de les seves reserves d'euros, activa una línia swap amb el BCE per mantenir la liquiditat rebent euros).
Per millorar la liquiditat, la Reserva Federal nord-americana ha anunciat l'emissió de 500.000 milions de dòlars per a compres de deute públic i 200.000 milions de deute hipotecari. Les emissions començaran a fer-se dilluns. A més, el banc emissor dels Estats Units ha dit que està preparat amb un potencial d'eines per donar suport al crèdit a les llars i a les empreses, i també per donar suport als objectius d'ocupació i a l'estabilitat dels preus.
Trump lloa la mesura
El president dels Estats Units, Donald Trump, s'ha mostrat satisfet amb aquestes mesures i ha dit que espera que els mercats reaccionin dilluns positivament.
"Estic molt content, ho he de dir", ha dit Trump en una conferència de premsa, lloant d'aquesta manera l'acció de la Fed, amb qui ha tingut divergències bastant sovint. "Som el país del món més fort financerament, i en altres coses també", s'ha vantat el president després de l'anunci de la Fed.
El Japó també pren mesures
El Banc del Japó -la tercera economia del món després dels EUA i la Xina- s'ha reunit d'urgència la matinada d'aquest dilluns per acordar un paquet de mesures extraordinàries. Entre aquestes mesures,hi ha el manteniment i amplicació del programa de compra massiva de deute públic amb l'objectiu que el govern se segueixi podent endeutar pagant un interès del 0% amb els bons a 10 anys. Per això, hi destinarà uns 674.000 milions d'euros anuals extres. Així mateix, també llençarà més liquiditat als mercat amb un paquet de 101.000 milions d'euros destinat a la compra de fons cotitzats (anomenats ETF en l'argot financer) i una línia de finançament per a empreses amb un interès del 0%.
No obstant, el banc central nipó no va tocar els tipus d'interès, que ja es troba en mínims històrics, al -0,1%.