Economia30/10/2019

La Reserva Federal torna a reduir els tipus un quart de punt

És la tercera rebaixa aquest any després d'una dècada amb els interessos estables o a l'alça

Carlos Pérez Cruz
i Carlos Pérez Cruz

WashingtonPer tercera vegada consecutiva des del mes de juliol, la Reserva Federal nord-americana va anunciar ahir la baixada d’un quart de punt dels tipus d’interès, cosa que deixa el preu del diner en una forquilla d’entre l’1,5% i l’1,75 %. En el comunicat que acompanya l’anunci, la institució presidida per Jerome Powell apunta que, per ara, aquesta serà l’última retallada. El seu missatge no és tan assertiu com al juny, al juliol i al setembre, quan la Fed va dir fins a tres vegades que “actuarà de manera apropiada per sostenir l’expansió”. Ara, en canvi, anuncia que “seguirà supervisant” els esdeveniments “mentre avalua el camí adequat”. Un senyal que indica que, malgrat el refredament de l’economia, és improbable que la institució torni a intervenir al desembre. Així va semblar que ho confirmava Powell mateix en roda de premsa, on va anticipar que a finals d’any “és probable que [els tipus actuals] continuïn sent els apropiats”.

Segons l’opinió del president de la Fed, l’economia nord-americana es manté sòlida, tot i la debilitat del creixement mundial i dels conflictes comercials. “En termes generals seguim veient una expansió sostinguda de l’activitat econòmica”, va apuntar Powell. Es manté, segons va explicar, pel consum de les famílies, que recolza en un nivell d’atur en mínims històrics, per sota del 4%, i en l’increment dels salaris, “particularment les feines amb sous més baixos”. Tot i així, les inversions i les exportacions del sector manufacturer “continuen febles”. La perspectiva per als pròxims mesos és d’“un creixement moderat, un mercat laboral fort i la inflació prop de l’objectiu del 2%”.

Cargando
No hay anuncios

La desacceleració global i les guerres comercials segueixen sent les principals preocupacions per a la Reserva Federal. Jerome Powell, a més de celebrar l’allunyament de la possibilitat d’un Brexit sense pacte amb la Unió Europea, es va referir a l’“acord potencial” anunciat pels Estats Units i la Xina a començament de mes. El president Donald Trump va dir llavors que, un cop signat, s’entraria en la “primera fase” de tres d’un llarg camí destinat a posar fi a la guerra aranzelària entre Washington i Pequín. “Si se signa i es posa en marxa podria tenir l’efecte de reduir les tensions comercials i la incertesa”, va explicar Powell.

Cargando
No hay anuncios

Acord imminent

L’acord, que estava previst que se signés el novembre a Santiago de Xile durant la celebració del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic, haurà de buscar un altre escenari després de l’anunci ahir de la suspensió de la cimera per les protestes als carrers de la capital xilena. La Casa Blanca ha indicat que s’està buscant una fórmula per signar dins les dates previstes.

Cargando
No hay anuncios

Hores abans de transcendir la decisió de la Reserva Federal, el departament de Comerç va fer pública la dada del PIB del tercer trimestre del 2019, que deixa el creixement de l’economia nord-americana en l’1,9%, una dècima per sota del registrat entre abril i juny. Una dada millor del que s’esperava però lluny del 3,1% de començaments d’any i encara més del 4% que Trump va prometre durant la campanya del 2016. La xifra defrauda igualment les expectatives d’un creixement anual del 3% reflectides en el projecte de pressupostos del 2019.