La restauració trontolla en unes dates clau per al sector
Les patronals calculen que l’alentiment del negoci durant el desembre i el gener pot suposar llastar un 20% la seva economia
PalmaLa restauració està vivint un terratrèmol a causa de la sisena onada de la pandèmia. I enmig d’aquest moviment, les reserves estan caient de manera abrupta. El cim de l’onada arriba en un dels pitjors moments en els quals podia fer acte de presència, ja que les festes de Nadal són cabdals per al sector de la restauració. Aquesta desacceleració, traduïda en cancel·lacions i escassetat de noves reserves, pot suposar llastar fins a un 20% la facturació anual dels restauradors.
Per descomptat, tal com es veu, les previsions per Cap d’Any i per les setmanes següents són “nefastes”, segons les defineix la presidenta de la sectorial de PIMEM, Restaurants, Bars i Cafeteries (RBC), Eugènia Cusí. De fet, és una tendència que s’observa des de principi de desembre, quan a la primera setmana hi va haver un 50% de cancel·lació de reserves. Així i tot, la corba no ha fet més que baixar, tenint en compte que durant aquestes dates la normalitat seria que, així com s’avançàs, anassin incrementant les reserves. Enguany passa tot el contrari, fins al punt que, quan es mira cap al gener, la tendència continua sent la mateixa.
“S’estan rebent cancel·lacions per a finals de gener”, explica Cusí fent referència a Sant Sebastià. El cas és que l’obligatorietat del certificat covid a la restauració, aprovada pel Govern a començament de gener, en principi s’han d’allargar fins dia 24 de gener i això, segons explica el sector, farà que no s’aixequi el cap fins gairebé arribat el març. Per CAEB Restauració, la percepció és la mateixa. De fet, el seu president, Alfonso Robledo, explica que “les previsions per gener s’esperen fatals”.
Robledo diu que el desembre havia començat bé, “les expectatives eren molt bones”, però tot va canviar i miren els pròxims mesos amb preocupació: “Si desembre ha acabat caient, per gener i febrer pot ser increïble. Pot ser horrible”. A més, ha reconegut el que ja és un secret de coneixement públic: que hi haurà bars i restaurants que tancaran fins al març, quan torni a començar la temporada turística. El president de CAEB Restauració augura un major control de la pandèmia a partir del març, encara que alerta que no només ha d’estar controlada aquí, sinó també als països emissors de turisme, perquè “en depenem”, assegura.
Càtering i menjar per endur-se
A priori, es podria pensar que, al contrari de les reserves a restaurants i bars, de sopars de Cap d’Any i d’altres celebracions, les comandes per endur-se se’n veurien afavorides. Però no és el cas. Eugènia Cusí explica que “han de coincidir moltes coses, com que el sopar que s’havia previst es pugui fer per endur-se”. Alhora, també reivindica que anar a sopar a un restaurant inclou el lloc, els serveis i el tracte, i no tenir-ho fa que els clients es puguin fer-se enrere i no fer cap comanda.
I pel que fa a les empreses que es dediquen únicament al menjar per endur-se, el cantet no canvia gaire. Rafel Genovart, el gerent de Tiberi, una empresa de restauració enfocada al càtering, explica que enguany “tot és molt variable”. Diu que la gent fa comandes, les anul·la, les redueix o les incrementa, “és una incertesa”, destaca. Fins al darrer moment hi ha canvis, explica Genovart, que assegura que no es pot fer res més que resignar-se i intentar tirar la situació endavant. “Avui teníem una comanda i ens han telefonat que només en volen la meitat. Què fas? O la perds o t’aguantes, no hi ha més”, reconeix.
El grup Tast, que engloba fins a set restaurants de Palma, també té una gran producció per emportar-se. El director d’operacions, Pau Obrador, diu que amb les darreres mesures han tingut “entre un 35% i un 40% de baixada de facturació a causa de l’anul·lació massiva de grups de clients”. El cas, explica, és que les comandes per consumir a casa també es cancel·len perquè es tracta de festes privades que tampoc es poden fer pel mateix motiu que la gent no va als restaurants. Quant a les pròximes festivitats, com la nit de Reis, Obrador s’hi mostra igualment escèptic: “Crec que la gent no s’animarà, seguirà el mateix missatge que fins ara”.
Comparant-ho amb l’any passat, tot i pensar que el 2020 les comandes per endur-se pogueren ser moltes, tots els sectors diuen que enguany és molt millor. Pau Obrador, de Tast, conta que l’any passat “va ser un menys 20 i enguany, una mica més de zero”, fent referència que almenys s’han pogut cobrir costos, però que el 2020 va ser un “desastre”. Per Cusí no hi ha comparació i reivindica el 2019 com any de comparació, dient que el 2021 ha significat un 50% de facturació menys.u