Drets socials

La retribució de quatre setmanes del permís parental no complirà amb el calendari europeu

Tot i que la directiva europea fixa com a data límit aquest 2 d'agost, el govern espanyol ho discutirà durant la negociació pressupostària

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, en una atenció als mitjans.
18/07/2024
2 min

MadridLa llei de famílies del govern espanyol va ser una de les normes que van patir l'avançament electoral a Espanya el maig del 2023. De fet, el text continua al Congrés dels Diputats, on s'està tramitant per la via d'urgència. Per mirar de fer passos endavant, però, l'executiu espanyol va aprovar un reial decret l'estiu de l'any passat en què es recollia una de les mesures de la llei per facilitar la conciliació: el permís de vuit setmanes de què pares i mares poden gaudir de manera continuada o interrompuda fins que l'infant faci vuit anys.

Ara bé, l'executiu es va comprometre a retribuir, com a mínim, quatre d'aquestes vuit setmanes per complir així amb la directiva europea sobre la qual es recolza la mesura. Aquest canvi no poc important havia d'arribar abans d'aquest 2 d'agost, tal com fixa la norma comunitària, però difícilment serà així. "El 2 d'agost és gairebé demà", ha reconegut la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz (Sumar), que si bé ha reafirmat que es vol "complir" amb la directiva, ha emmarcat la retribució d'aquestes quatre setmanes com un dels elements que es discutiran amb el PSOE durant la negociació d'uns nous pressupostos de l'Estat. El ministeri de Treball, sota la batuta de Sumar, juntament amb el ministeri de Drets Socials, pilotat per Pablo Bustinduy, encapçala aquesta reivindicació enfront del ministeri d'Hisenda (PSOE). "Serà un element central en la negociació pressupostària", ha insistit Díaz.

Sigui com sigui, la Comissió Europea ja ha renyat l'Estat per no aplicar bé la directiva comunitària fins al punt que el novembre de l'any passat va portar Espanya, juntament amb Bèlgica i Irlanda, davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no haver transposat plenament la norma europea relativa a la conciliació de la vida familiar i la vida professional. No complir amb la data fixada aboca Espanya a un procés sancionador, cosa que haurà de decidir el TJUE.

La llei de famílies incorpora canvis importants pel que fa als permisos per tenir cura de fills i familiars i poder conciliar millor. Durant un esmorzar informatiu aquest dijous al matí, Díaz ha explicat que una de les propostes per les quals Sumar vol lluitar és la prestació universal per fills a càrrec. "Ha de ser universal, com la sanitat o l'educació. És aquí on corregim i compensem les desigualtats", ha dit Díaz, que més enllà de posar xifra al permís –200 euros al mes–, no ha entrat en detalls. La intenció de Sumar és que durant el tràmit al Congrés s'ampliïn els permisos de naixement de 16 a 20 setmanes, una mesura que per ara no queda inclosa pel desacord al govern espanyol.

stats