Comptes públics
Economia29/10/2022

Els rics que demanen pagar més impostos

Magnats de tot el món demanen una fiscalitat més agressiva amb les grans fortunes

Júlia Riera Rovira
i Júlia Riera Rovira

BarcelonaWarren Buffet fa més de trenta anys que és al top 6 persones més riques del món i, malgrat això, fa dècades que demana pagar més impostos perquè “els multimilionaris ja han estat molt de temps mimats pel Congrés”.

Segons Intermon Oxfam, tant ell com les altres nou persones amb més diners de la llista de Forbes, veuen com la seva riquesa es duplica mentre els ingressos del 99% de la població baixen. És per això que personalitats com l'anomenat Oracle d'Omaha demanen pagar més a l’estat per distribuir, així, més equitativament la riquesa. 

Però Buffet no és l'únic: la neta de Walt Disney i hereva del gegant Disney, Abigail Disney; l’empresari, inversor i vicepresident de Berkshire Hathaway, Charlie Munger; el cofundador de Ben & Jerry's, Jerry Greenfield; un dels primers inversors d’Amazon, Nick Hanauer; el president i conseller delegat de Richloom, James S. Richman, i el director de disseny de Deliveroo, Stuart Frisby, s'han mostrat els últims anys a favor d'apujar-se els impostos.

Cargando
No hay anuncios

Rics espanyols

A Espanya també hi ha persones de cert nivell econòmic que s’han pronunciat a favor de pagar més impostos. És el cas del presentador de televisió Jorge Javier Vázquez, que afirma que tot i pagar-ne molts n’hauria de pagar més: “Mantenir un país val diners, amb una bona educació, amb uns bons serveis, amb una bona sanitat… Ens pensem que tot això és gratuït i cal pagar-ho”. 

L’últim a manifestar-se ha sigut el futbolista de l’Athletic de Bilbao Raúl García: “Estic encantat que m'apugin els impostos si van on crec que han d’anar”. El president de Petronor, Emiliano López Atxurra, ja fa temps que es va posicionar: “A mi em sembla bé i pago a gust”. I l’actriu Penélope Cruz ho troba lògic: “Qui més té, més paga, no?”

Cargando
No hay anuncios

El youtuber Ibai Llanos es va pronunciar en el mateix sentit i va obrir el meló entre el sector influencer. Es van sumar al seu discurs els streamers Wismichu, Alexelcapo, Loulogio, dJ MARIIO i El Xokas.

Més milionaris i més pobresa

Intermon Oxfam és una de les associacions que més ha lluitat per la igualtat i la redistribució de la riquesa i afirma que durant els últims dos anys cada 30 hores hi havia un nou milmilionari mentre que cada 33 hores un milió més de persones entraven en situació de pobresa extrema.

Cargando
No hay anuncios

De fet, l’entitat denuncia que hi ha quatre milmilionaris nous a Espanya des de l'arribada de la covid i que entre els que ja ho eren abans, la riquesa ha crescut a un ritme de 6,8 milions d'euros al dia.

Però la dinàmica ve de lluny. L’any 2010 als Estats Units un grup de persones amb un patrimoni alt van decidir fer pinya i organitzar-se per demanar una reestructuració del sistema fiscal. Eren els Patriotic Millonaires. L’entitat actualment és presidida per Morris Pearl, un antic executiu de BlackRock que es va retirar després d'una llarga carrera a Wall Street per dedicar-se únicament a l’associació. 

"La classe mitjana ha dit prou"

Segons Pearl, “molta gent llesta s'ha adonat de sobte que la classe mitjana ha dit prou: el capitalisme, si vol sobreviure, ho haurà d'abordar”. Les persones més riques haurien de pagar, en proporció, una part més gran dels seus ingressos en favor d'una “societat més justa” i amb un millor repartiment de la riquesa. L’objectiu final és que augmenti el nivell de vida de tota la població i les oportunitats de futur. 

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia Marlene Engelhorn, hereva d’una de les empreses químiques més grans del món, BASF, vol redistribuir el 90% de l'herència que li tocarà perquè “no és just” tenir tants diners: “No hauria de ser la meva decisió, què fer amb els diners de la meva família, pels quals no he treballat [...], no me’ls mereixo”. En declaracions a l'ARA, Engelhorn va explicar que heretarà "una suma de dos dígits en milions d’euros" i que no ho rebutjarà, però que voldria pagar-ne una bona part en impostos.

D’aquí neix Tax me now (cobra’m impostos ara mateix), el moviment que ella ha impulsat per demanar una càrrega fiscal més gran en casos com el seu. La proposta consisteix que les persones que heretin grans fortunes hi renunciïn per defensar i visibilitzar la necessitat de cobrar més impostos.

Cargando
No hay anuncios

S'han succeït iniciatives semblants: durant la pandèmia es va formar el grup Millionaires for Humanity, que va firmar una carta perquè els governs apugessin permanentment els impostos als grans imperis. “No som els que cuidem els malalts a les UCI. No som els que conduïm les ambulàncies que portaran els malalts a l'hospital. [...] Però tenim diners. Diners que es necessiten desesperadament i que continuaran sent necessaris els anys vinents", deien al comunicat. 

Una de les signants més joves, Liesel Pritzker Simmons, ho resumia així: "Som part del problema, feu-nos pagar impostos".