Farmàcia
Economia18/07/2021

Rovi, la farmacèutica madrilenya que ha anat dels supositoris al covid

La farmacèutica no catalana més gran d'Espanya ha viscut aquesta setmana el traspàs del seu president

La farmacèutica Rovi viu moments de canvi. El seu conseller delegat, Juan López-Belmonte Encina, és des del divendres de la setmana passada el nou president. Així ho va decidir el consell d’administració després de la mort de qui fins ara ocupava aquest càrrec, el seu pare, Juan López-Belmonte López, que des de feia anys ja no desenvolupava tasques executives. L’anunci ha tornat a posar aquesta companyia farmacèutica madrilenya als titulars que ja va captar ara fa un any, quan va firmar un contracte amb Moderna per fabricar la vacuna del covid.

"Això significa formar part de la solució a una pandèmia global que ens afecta a tots", diuen fonts de l'empresa a l'ARA. Des de la seva planta a Madrid, l'empresa fabrica a gran escala "centenars de milers de dosis" de la vacuna contra el covid. Unes dosis que ja s'estan comercialitzant a tot el món, excepte als Estats Units. "Fa anys que estem bolcats en un sector molt concret com és el de la fabricació d'injectables i, en especial, de vacunes com la de la grip", explicava el vicepresident, Javier López-Belmonte Encina.

Cargando
No hay anuncios

Números verds a la borsa

Després de la firma amb l’empresa nord-americana, Rovi es va transformar en una de les gemmes de la borsa l’any 2020, de manera que va disparar el seu valor i va tancar l'exercici amb 420 milions de facturació i un benefici net de 61 milions, un 55% més que el 2019. De fet, des que va entrar a la borsa l’any 2007, gràcies a l'ara difunt Juan López-Belmonte López, el seu valor no ha fet més que créixer: ha passat de 500 a més de 3.200 milions de capitalització.

Cargando
No hay anuncios

Un valor, però, encara allunyat de la catalana Grifols, que capitaneja el sector farmacèutic de l'Íbex-35 amb més de 12.000 milions de valor. El sector està dominat per la indústria farmacèutica catalana, origen de la majoria de les nou empreses que cotitzen a la borsa, entre les quals Almirall o Reig Jofre, i d'altres com Esteve o Ferrer. Amb el temps, Rovi s'ha convertit en la segona farmacèutica d'Espanya i la primera de les no catalanes amb més valor a la borsa.

Aquesta farmacèutica madrilenya no sempre ha fabricat vacunes. Fundada l'any 1946, va començar, com moltes altres empreses que van néixer durant els primers deu anys del franquisme, exportant diferents productes. L'objectiu de l'exportació era aconseguir i acumular divises com el dòlar per poder importar després, ja que la pesseta era una moneda molt dèbil. En el cas de la farmacèutica la llista de productes és llarga i diferent: mantellines, alls, taronges, oli o vi de Jerez, com explicava el seu vicepresident en un webinari ara fa dos anys en què també s'enorgullia de dir que la família sempre ha sigut "emprenedora" i en què recordava la figura del seu avi, "un dels primers a introduir el cotxe Ford a Espanya".

Cargando
No hay anuncios

Amb les divises a la mà, l'empresa va fer el salt al sector químic i va engegar el negoci. Poc després es convertia en el primer venedor de penicil·lina d'Espanya i als anys 60 un anunci feia un recordatori a la població: "Senyora, no ho oblidi, Rovi de glicerina pura". Eren els famosos supositoris Rovi, que fa anys que l'empresa va deixar de fabricar quan en va vendre tota la producció.

El salt a l’èxit

L’any 1981 la farmacèutica va començar les investigacions per desenvolupar l’heparina, un medicament anticoagulant indispensable als hospitals. “Així va començar la transformació”, expliquen les mateixes fonts. Als anys noranta, i amb la patent a la mà, el fàrmac va entrar al mercat i avui és el seu medicament de referència, que comercialitzen a 58 països de tot el món.

Cargando
No hay anuncios

"És una empresa familiar i totes les generacions s'hi han involucrat amb gran passió. Viuen la gestió i la transformació de l'empresa com una cosa molt especial", expliquen fonts de l'empresa. El pes de l'accionariat de l'empresa continua recaient sobre els López-Belmonte, que tenen el control de més del 50%. Com en tantes empreses que estan en borsa, per les portes de Rovi també hi han entrat alts càrrecs públics i expolítics de primera línia. L'última incorporació, l'exministra de Sanitat amb el Partit Popular Fátima Báñez, que des de finals del 2019 forma part del consell d'administració de l'empresa, expliquen fonts de l'empresa a l'ARA. Al nom de l'exministra s'hi suma també el de José Fernando Almansa Moreno-Barreda, conseller extern independent de Rovi que abans va ser assessor i conseller personal del rei Joan Carles I.

En ple relleu a la seva presidència, els vents bufen a favor de l'empresa, que els últims anys no ha deixat de créixer internacionalment. Més enllà dels altres laboratoris que té repartits per tot Espanya, compta amb seus en sis països europeus, entre els quals França i Itàlia, i, tot i la seva especialització, ven fins a 40 productes diferents.