Energia

Rússia es consolida com el segon proveïdor de gas natural a Espanya

Fins al juliol, el 22,7% del gas natural liquat que ha entrat a l'Estat prové d'aquest país

2 min
Un vaixell metaner, en una imatge d'arxiu.

MADRIDEl gas natural que entra a l'Estat continua sent majoritàriament d'origen rus. Entre gener i juliol el gas natural liquat (GNL) provinent de Rússia ha suposat el 22,7% del combustible fòssil que s'ha importat, cosa que situa aquest país a tocar d'Algèria, que continua sent el principal proveïdor de gas natural a l'Estat tot i la tensió viscuda el 2022 pel posicionament d'Espanya sobre el Sàhara: un 36,5% del que va arribar els primers set mesos de l'any prové del país africà, segons dades d'Enagás.

En concret, entre gener i juliol Espanya ha importat 46.567 GWh de gas natural liquat provinent de Rússia -aquest gas arriba a través de vaixells metaners en forma de líquid a molt baixa temperatura-. Destaca el volum importat el mes de gener, amb 8.687 GWh de GNL. Pel que fa al gas d'origen algerià, fins al juliol han arribat 74.917 GWh de gas natural. En aquest cas, el juny va ser el mes en què es va registrar el volum més alt de gas natural i GNL importat: 12.936 GWh. L'arribada a través del tub que connecta Algèria amb Almeria va ser de 8.646 GWh i a través de vaixells metaners es van importar 4.290 GWh. En total, Espanya ha importat 205.431 GWh de gas natural els set primers mesos de l'any.

Així, més de dos anys després de l'esclat de la guerra a Ucraïna, el país presidit per Vladímir Putin, de qui es va començar a rebre gas natural liquat l'any 2018, s'ha consolidat com a importador d'aquest combustible fòssil a l'Estat. Des de l'inici del conflicte bèl·lic fins ara s'ha traduït en més de 8.000 milions d'euros.

Aquesta tendència s'ha donat tot i la diversificació de proveïdors, entre els quals destaquen els Estats Units com a importador de GNL. De fet, el país nord-americà es manté com a tercer proveïdor: entre gener i juliol, el 18,3% del gas que va importar Espanya era dels EUA (37.617 GWh). Si s'observen períodes anteriors, el seu paper era residual. A tall d'exemple, durant tot el 2019 Espanya va importar 46.126 GWh de gas dels Estats Units.

Per entendre aquestes xifres cal tenir en compte algunes coses. La primera és que no tot el gas natural que arriba a l'Estat es queda en territori espanyol, sinó que es reexporta, ja sigui com a gas natural liquat (GNL) a països com Itàlia o per gasoducte (al Marroc, França i Portugal). Si bé Rússia continua enviant una important quantitat de gas natural liquat, l'arribada és més baixa en comparació amb l'any 2023. Això s'explica sobretot per les temperatures suaus de l'hivern, que han ajudat a reduir la demanda, però també perquè els estats membres de la UE tenen els dipòsits de gas natural a nivells màxims, cosa que permet afrontar la tardor amb els deures fets en termes d'aprovisionament. Espanya, per exemple, té els magatzems subterranis de gas natural al 100%, segons les últimes dades publicades per AGSI.

Contractes a llarg termini

Amb tot, Espanya s'ha mostrat favorable que la Unió Europa redueixi o elimini les importacions de gas rus, com ha fet amb el petroli. La falta d'unanimitat política allunya de moment la mesura.

Si en un futur hi ha eventuals sancions, això tindria un impacte directe sobre empreses com Naturgy que, actualment, és qui té contractes a llarg termini firmats amb la companyia russa Yamal GNL. L'altra gran empresa russa que exporta gas és Novatek.

stats