El nou pla del Sabadell per resistir en solitari preveu guanys de 700 milions d'euros per al 2023
L'entitat planteja noves retallades de personal i aspira a una rendibilitat del 6%
Barcelona"Aquest és un pla d'execució, estratègicament no hi ha grans misteris". Són paraules de César González-Bueno, conseller delegat del Banc Sabadell, per explicar el nou pla estratègic de l'entitat. El nou full de ruta, que porta la signatura del flamant home fort del banc, ha de servir a l'entitat per mirar de fer bona la seva intenció de mantenir-se en solitari en un context advers per als bancs i després de la ruptura de les seves negociacions amb el BBVA el novembre de l'any passat.
El que segons González-Bueno no són "grans misteris" és el plantejament: el Sabadell vol retallar uns 100 milions d'euros en costos i admet que hi haurà una nova retallada en la plantilla (com estan fent la resta de bancs). "Idealment tindríem el doble de treballadors i quatre vegades més ingressos", va dir el conseller delegat, "però no ens queda més remei que tocar el pal dels costos".
L'entitat també vol aprofundir en el servei digital als clients i aspira a elevar la seva rendibilitat sobre actius tangibles (ROTE) fins al 6%, quan l'any passat aquesta va ser zero i en el primer trimestre de l'any, de l'1,25%. Això deixaria el banc en uns 700 milions d'euros de beneficis l'any 2023, quan el 2019 en va guanyar 768 i el 2020, amb la pandèmia, va quedar en només dos milions de guanys.
El Sabadell, que en els últims temps ha anat deixant llast en forma de carteres dubtoses i participades considerades alienes al seu negoci principal, planteja ara un escenari en què només és fonamental la seva operativa a Espanya. Malgrat això, González-Bueno va descartar una venda a curt termini de la filial britànica del Sabadell, el TSB: "Ens donarà grans alegries i no tindria sentit que hi renunciéssim després de tot el que ens ha fet patir".
En una trobada dels principals directius del Sabadell –entre els quals no hi havia Josep Oliu– amb els mitjans, César González-Bueno va deixar clar que el banc és optimista respecte a l'impacte de la crisi. La morositat segueix sense elevar-se i el missatge del banc, que va anticipar l'any passat possibles pèrdues de més de 2.200 milions d'euros derivades de la crisi del covid, és clar: "Pensàvem que això seria pitjor".
González-Bueno també s'ha referit a la polèmica pels sous dels directius dels bancs en plena onada d'acomiadaments del sector i ha demanat mantenir els dos debats separats: "En un cas extrem, podria passar que un professional que creu que s'ha de retallar plantilla decidís no fer-ho per tal que no li abaixessin el sou".
El banc ha anunciat aquest divendres els seus plans als inversors i en els últims dies s'apuntava que la resposta que pogués donar la borsa durant la jornada seria un termòmetre per veure fins a quin punt el nou pla estratègic per als anys 2021-2023 convencia els mercats. A mig matí, el banc català era el valor que més queia de l'Íbex-35 i ho feia per sobre del 3%. Malgrat això, seguia sent el valor que més ha pujat aquest 2021, amb una alça superior al 80%.