Banca
Economia27/10/2022

El Sabadell dobla els seus beneficis i assenyala que el 2023 "fa bona pinta"

L'entitat assoleix els objectius marcats per a aquest tercer trimestre i acorda un dividend de dos cèntims per acció

MADRIDPer al Banc Sabadell, l'any 2023 "fa bona pinta". Així ha tancat el conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno, la presentació aquest dijous dels resultats del tercer trimestre. El cert és que les xifres presentades avui a Madrid són satisfactòries per a l'entitat catalana amb seu a Alacant: ha guanyat 709 milions d'euros fins al setembre, i dobla els 309 milions d'ara fa un any. "Tanquem el tercer trimestre amb una activitat comercial intensa i complint tots els nostres objectius", ha destacat González-Bueno.

Amb les dades a la mà, si bé el banc que presideix Josep Oliu assumeix que el context actual està plagat d'incerteses, descarta parlar de "desacceleració", a diferència de la majoria de veus de l'òrbita econòmica –fins i tot el Banc d'Espanya ha obert la porta a trimestres negatius–. "Amb el que podem observar ara, no veiem recessió a Espanya ni aquest any, ni el que ve", ha subratllat el conseller delegat, que ha reconegut que la valoració "pot xocar" amb el que preveuen la majoria d'organismes. "Només puc dir que ho veiem tot en línia", ha reiterat.

Cargando
No hay anuncios

Rere els bons resultats anunciats aquest dijous hi ha un creixement dels ingressos per la via de l'activitat comercial, l'impacte favorable de l'augment dels tipus d'interès, així com l'aportació de la seva filial britànica TSB. De fet, sense tenir en compte TSB, el benefici net atribuït se situa en els 616 milions d'euros durant els primers nou mesos, més del doble que el 2021, quan aquesta xifra es va situar en els 288 milions d'euros. Pel que fa al nivell de solvència de capital del banc, ha crescut fins al 12,54% i la rendibilitat sobre actius tangibles (ROTE) ha millorat fins al 8% (l'objectiu marcat inicialment era del 6%). El banc català reafirma així el seu moment dolç, que ja va començar els primers tres mesos de l'any quan l'entitat catalana anunciava uns guanys de 213 milions d'euros, xifra que triplicava els 73 milions d'ara fa un any.

Ara bé, des de l'entitat també adverteixen que, tot i que la rendibilitat és "bona", encara està "per sota del que consideren òptim els analistes". Aquest argument ha servit a González-Bueno per situar de nou a la diana l'impost temporal a la gran banca que vol aprovar el govern espanyol i que ara s'està tramitant al Congrés de Diputats. "Malgrat que els resultats són millors, no es justifica una pressió impositiva [nova] sobre un sector que no compleix les exigències de rendibilitat", ha sostingut el conseller delegat. "Som un element fàcil de crítica, que en certa manera hem entrat al joc polític", ha afegit. La gran banca dona per fet que l'impost s'aprovarà i s'haurà de pagar, però confia poder renegociar la lletra petita abans que entri en vigor, finalment, aquest 2022.

Cargando
No hay anuncios

En els resultats també destaca una reducció de provisions (apunts negatius al compte de resultats per poder fer front a impactes negatius previstos), si bé l'entitat no descarta recuperar-les el quart trimestre de l'any. El Sabadell destaca que el crèdit nou al tercer trimestre ha crescut un 6% en empreses i un 7% en hipoteques, mentre que la facturació en targetes i TVP ha assolit un rècord històric.

Els ingressos del negoci bancari, que han arribat als 3.840 milions (un 5,7% més interanual), s'han vist impulsats sobretot pels marges d'interessos, que han crescut un 6,2%. En aquest sentit, el banc s'ha vist afavorit per la pujada de tipus a Europa, que aquest dijous s'han augmentat 0,75 punts addicionals (fins al 2%), i el Regne Unit, on té TSB. De fet, l'entitat no descarta que l'any que ve arribi, o fins i tot se superi, un augment dels tipus d'un 2,5%.

Cargando
No hay anuncios

Menys morositat i costos

Alhora, disminueixen lleugerament els actius problemàtics, que totalitzen 7.039 milions d'euros al tancament del setembre d'aquest any, 5.830 milions dels quals són préstecs dubtosos, i 1.209 milions, actius adjudicats. Fa un any aquests actius representaven 7.377 milions. A més, l'entitat ha restat dramatisme al problema de les hipoteques. "Un 50% són a tipus variable, però des del 2016, un 75% de les que hem donat són a tipus fix. Es pot gestionar perfectament", ha dit. En aquest sentit, ha reiterat que les mesures per ajudar la població més vulnerable han de ser temporals i "preferiblement fora del codi de bones pràctiques".

Cargando
No hay anuncios

També cal tenir en compte que els costos recurrents de l'entitat cauen un 3,8% en comparació amb fa un any, principalment per l'abrupta caiguda de plantilla de l'entitat. "Estem orgullosos i satisfets i és resultat de molta feina", ha dit el conseller delegat, assumint que els ha "costat un sacrifici de tenir un 22% menys de plantilla".

Fruit d'aquesta bona evolució, l'entitat ha decidit elevar el pay-out (la part de benefici que repartirà entre els seus accionistes) fins a un mínim del 40% (l'any passat va ser del 31%). La primera part d'aquesta remuneració es distribuirà a través d'un dividend en efectiu per un import de dos cèntims per acció, que s'abonarà el 30 de desembre d'aquest any.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la seva filial, TSB, contribueix als resultats del grup amb 93 milions d'euros fins al setembre, davant els 82 milions d'ara fa un any. Els guanys del banc britànic destaquen pel fort creixement del volum d'hipoteques. "TSB i el Banc Sabadell tenen un magnífic recorregut a l'alça", ha insistit Gonzalez Bueno. Sobre la possibilitat de ser adquirit per altres bancs, el conseller delegat ha defensat un cop més que "és bo que el Banc Sabadell continuï existint".