Comerç internacional

Sánchez, a la Xina: "Una guerra comercial no beneficiarà ningú"

El president del govern espanyol aposta per abordar "a través de la negociació" un conflicte que amenaça Seat i el sector porcí

2 min
Xi Jinping i Pedro Sanchezpassejant i parlant, avui a Pequín

PequínEl president del govern espanyol ha apel·lat des de Pequín al diàleg per evitar una escalada aranzelària entre la Unió Europea i el gegant asiàtic. Pedro Sánchez ha ofert a Xi Jinping resoldre les diferències a través de la negociació i la reciprocitat insistint en el missatge que "una guerra comercial no beneficiarà ningú". El president de l'executiu espanyol fa un viatge oficial a la Xina en plena guerra comercial entre el gegant asiàtic i la Unió Europea que pot impactar de ple en el sector porcí espanyol i esquitxar la indústria de l'automòbil, dos àmbits amb molt d'impacte a Catalunya. El gegant asiàtic va reaccionar a la decisió europea d'imposar aranzels als cotxes elèctrics xinesos amb l'inici d'una investigació per “competència deslleial” a les importacions de porc i lactis europeus.

Al llarg de tota la jornada de dilluns, Sánchez ha insistit amb els seus diferents interlocutors en destacar els “forts llaços” que uneixen els dos països. A la seva trobada amb el president Xi Jinping s'ha ofert com a interlocutor per “resoldre les diferències a través de la negociació” i ha declarat que espera que “la Unió Europea pugui evitar una guerra comercial amb la Xina”.

Davant el primer ministre xinès Li Qiang, Sánchez ha mostrat la seva sorpresa per la investigació oberta al porcí i ha defensat els estàndards del sector durant una entrevista que s'ha qualificat de franca. Per part seva, Li Qiang ha defensat que les subvencions que dona la Xina a la indústria dels vehicles elèctrics compleixen les regles de l'Organització Mundial del Comerç.

Espanya és el primer subministrador mundial de porc i dels seus derivats a la Xina. L'any passat les exportacions van assolir un valor de 1.223 milions d'euros i van representar el 20,3% del total de vendes de porcí a l'exterior. També es van vendre productes lactis per valor de cinquanta milions d'euros.

Al president espanyol li agradaria obtenir garanties que la Xina no atacarà les exportacions. A més del sector porcí i lacti, també estan en risc inversions al sector de l'automòbil. Si la Xina contraataca imposant aranzels a l'entrada de vehicles d'importació de gasolina, perjudicarà Seat. El seu president, Wayne Griffiths, avisava la setmana passada que els aranzels posen en risc la companyia.

En un intent de dividir la UE, Pequín ja ha advertit que estudiarà amb cura els aranzels que pot imposar als països europeus.

La premsa xinesa no ha dubtat en subratllar que el viatge de Sánchez es produeix dies abans de la votació clau de la UE per imposar als cotxes elèctrics xinesos aranzels del 36,3%, que entrarien en vigor el 31 d'octubre. El diari oficial Global Times ha destacat dilluns la importància que tots dos països mantinguessin una “comunicació constructiva” sobre temes comercials.

La visita de Pedro Sánchez continua aquest dimarts a Shanghai, on inaugura l'Institut Cervantes, la segona seu a la Xina després del centre obert a Pequín el 2006. És tota una excepció, ja que fins ara només es permetia obrir aquest tipus de centres culturals a les capitals, i mostra la bona relació entre els dos països.

stats