La detenció de Puigdemont

Sardenya torna a arbitrar el duel entre Puigdemont i Llarena

L’expresident declara avui davant la jutge que decidirà si tramita l’euroordre d’entrega a Espanya

carles Puigdemont, acompanyat del seu advocat italià, gostinangelo Marras , arribant a la cort judicial de Sàsser, a Sardenya
i NÚRIA ORRIOLS GUIU
04/10/2021
4 min
Regala aquest article

BarcelonaEl primer cop que Carles Puigdemont va declarar davant de la jutge de Sàsser Plinia Azzena va ser telemàticament i des de la presó de Bancali. Avui l’expresident de la Generalitat hi arribarà des de Bèlgica i, si no hi ha girs de guió, el seu equip jurídic preveu que pugui tornar a marxar tal com haurà arribat a Itàlia, en llibertat i sense mesures cautelars. Deu dies després de ser detingut a l’aeroport de l’Alguer i empresonat durant una nit, avui a partir de les 11.30 h l’eurodiputat de Junts té una altra cita davant del Tribunal d’Apel·lació de Sàsser per batre’s de nou en duel amb l’euroordre de Pablo Llarena.

El jutge instructor del Tribunal Suprem, malgrat el que va dir l’Advocacia de l’Estat davant del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), manté que l’euroordre contra l’expresident és vigent i que la qüestió prejudicial enviada a Luxemburg el 9 de març no paralitza la seva cerca i captura. És a dir, el Suprem continua demanant que s’entregui Puigdemont a Espanya encara que hi hagi casos pendents de resoldre sobre la seva immunitat i l’abast de les euroordres.

Al llarg d’aquest cap de setmana l’entorn de Puigdemont es mostrava optimista de cara a la vista. Quan va ser detingut no les tenien totes i no es descartava la possibilitat que passés com a Alemanya -que tingués mesures cautelars i que el procés s’allargués durant mesos-. No va ser així i va sortir de la presó sense cap limitació de moviment. Ara es preveu el mateix. Dissabte al FAQS l’advocat italià de l’expresident Agustin Angelo Marras va descartar que hi pugui haver mesures cautelars. Puigdemont declararà després que divendres els seus advocats moguessin peça: van tornar a demanar mesures cautelars al TGUE perquè li retorni la immunitat parlamentària que li va retirar el 30 de juliol valorant que no hi havia risc de ser detingut ni que s’executessin les euroordres.

L’advocat de l’expresident, Gonzalo Boye, va explicar que no només ho havia demanat per a Puigdemont sinó també per als exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín, que són a Sardenya per acompanyar l’expresident després d’entrar ahir en territori italià sense problemes. Luxemburg ja havia previst que això passés si hi havia problemes per a la lliure circulació de Puigdemont al treure-li la immunitat. En tot cas, segons Boye aquesta petició és “independent” de la declaració a Itàlia. Remarca que no han demanat mesures cautelaríssimes sinó cautelars i que, per tant, encara s’han de pronunciar sobre el retorn de la immunitat tant el Parlament Europeu com el Regne d’Espanya. Una jugada que no és casualitat: Boye vol fer pronunciar altre cop l’Estat després que Llarena hagi contradit fins a dos cops l’Advocacia de l’Estat sobre la vigència de les euroordres.

Laberint jurídic

Ara mateix Luxemburg té dues carpetes obertes que afecten el futur de l’expresident, exiliat a Bèlgica des de fa quatre anys. D’una banda, el recurs davant del Tribunal General contra la decisió de l’Eurocambra de retirar-li la immunitat -a la qual han afegit ara la petició de mesures cautelars- i, de l’altra, les qüestions prejudicials que va presentar el mateix Llarena davant del Tribunal de Justícia de la UE. La interpretació sobre què implica aquest últim plet, en què el magistrat demana que es pronunciï sobre l’abast de les euroordres després que Bèlgica denegués l’extradició de l’exconseller Lluís Puig, és el que ha generat la divisió entre el Suprem i l’Advocacia de l’Estat. Llarena afirma que la petició no suspèn l’ordre de cerca i captura i, en canvi, l’advocada de l’Estat davant de Luxemburg, Sonsoles Centeno, creu que sí. Per al Suprem, la posició de Centeno és errònia i la fa responsable que el Tribunal General de la Unió assumís aquesta tesi el 30 de juliol.

En la primera resolució que va emetre sobre el cas de Puigdemont, la jutge italiana deixava constància que l’expresident està protegit com a eurodiputat per desplaçar-se en reunions vinculades al Parlament Europeu -els parlamentaris no poden ser detinguts si no és que estan cometent un delicte flagrant- i el va deixar lliure. Cal veure si ara manté la mateixa posició i, al cap de poques hores o dies, rebutja tramitar l’euroordre a Itàlia. “Només hi ha aquest escenari: l’arxivament de l’expedient”, asseguren fonts de l’equip jurídic de Puigdemont. Així els lletrats descarten que es pugui produir el que demana Llarena: que es deixi obert el procés d’extradició a Itàlia almenys fins que Luxemburg es pronunciï sobre les prejudicials i que, llavors, sigui Sardenya qui entomi el cas de Puigdemont.

Com ja va passar el cap de setmana de la detenció, l’expresident no estarà sol a Italià. Més enllà del seu equip més proper -el cap de l’oficina, Josep Lluís Alay- i dels advocats -Boye i Marras-, també s’hi desplaçaran des de Catalunya el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i els membres de la direcció Josep Rius i Míriam Nogueras. Del Govern hi haurà la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i per part d’ERC la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, l’exconsellera Meritxell Serret i el diputat Chakir el Homrani. Després de declarar, Puigdemont es trobarà amb les dues delegacions i oferirà una roda de premsa a l’Alguer en què creu que es podrà tornar a proclamar guanyador de l’enèsim duel amb Llarena.

stats