Laboral
Economia17/02/2023

El sector industrial de Menorca alerta de la falta de mà d'obra qualificada

Les empreses del sector demanen a les administracions més implicació per fomentar la formació i la sensibilització dels joves

Ivan Martín
i Ivan Martín

MaóProfessions com la fusteria, la fontaneria i l’electricitat passen per moments difícils a Menorca, a causa de la falta de mà d’obra qualificada i la mancança de relleu generacional. Els empresaris adverteixen que la manca de treballadors provoca que no es puguin assumir treballs de particulars o que aquestes es demorin per la feina acumulada. Una altra conseqüència és la renúncia de serveis de manteniment de determinades marques. Mentrestant, les associacions de professionals reclamen al Consell de Menorca i al Govern balear més formació i implicació en la sensibilització dels joves.

La secretària de l’associació d’empreses de fusteria i ebenisteria de Menorca, Cati Hernández, explica que tal com succeeix a la majoria de sectors industrials, la falta de treballadors qualificats preocupa seriosament, fins al punt de veure perillar el futur de l’activitat: “La majoria d’empresaris ja tenen una certa edat, i si no hi ha ningú darrere el negoci, abaixarà les persianes”.

Cargando
No hay anuncios

En el cas concret dels fusters, encara és més complicat, perquè és un ofici que requereix molts anys de dedicació per assolir coneixements i experiència, assenyala Hernández: “Avui dia sí que hi ha formació reglada d’electricitat, però no de fusteria”. De tota manera, des de l’associació no ho atribueixen tot a la falta de formació, ja que s’han provat altres iniciatives i no han obtingut la resposta esperada: “Tenc dubtes que s’omplís un curs de formació reglada, els joves no tenen interès per aquest tipus d’oficis relacionats amb el sector industrial”. I afegeix: “La majoria es decanten per estudis vinculats a la sanitat, l’àmbit tecnològic i els esports”. Per tractar de pal·liar aquesta mancança, els fusters estan impulsant un curs de formació bonificada que s’imparteix en el Centre del Mar, i a través d’un programa de fusteria de Càritas també s’intenta captar l’atenció de potencials empleats.

Cargando
No hay anuncios

A banda de l’ebenisteria, Cati Hernández és la responsable de calçat a PIME Menorca i assegura que en aquest gremi també hi ha preocupació. “Els caps de secció d’ajuntar i tallar estan a punt de jubilar-se i no hi ha relleu. Es va fer un taller que durant tres anys va anar molt bé, però el quart any ja es va tancar a causa de la falta de demanda”, confessa Hernández.

Preocupació en sectors amb demanda

Una visió més reivindicativa té el president de l’associació d’empreses d’instal·lacions de sanejament, fontaneria i gas de Menorca. Martí Barber afirma que l’illa viu un dels moments de càrrega de feina més importants dels últims anys, fins i tot per damunt de la demanda del 2019. Relata que “hi ha molta d’obra en marxa, hotels que es modernitzen i cases de particulars, però la gent jove no aposta per aquest tipus de treball, i això que acostumen a ser beneficiosos econòmicament”.

Cargando
No hay anuncios

La seva empresa, especialitzada en reformes i climatització, cerca des de fa mesos tècnics d’instal·lació: “No he aconseguit trobar ningú, ni tan sols gent de la Península, perquè tots sabem que l’habitatge s’ha encarit i fa impossible la incorporació de professionals de fora”. Per tot plegat, Martí Barber demana una formació professional “ben estructurada” a l’illa i assegura que ha traslladat la denúncia al Consell i al Govern. “Hi ha mòduls d’electricitat, de fred i calor, res de fusteria i sabates, no s’han fet bé les coses i trob a faltar que es transmeti als joves que amb aquests treballs et pots guanyar la vida dignament, com un metge, un professor o enginyer”, diu. En aquest sentit, Coll demana al Consell de Menorca que promogui aquestes professions tècniques, tradicionals de la formació professional, “perquè no tothom pot o vol seguir estudis superiors”.

Com és evident, la manca de treballadors es tradueix en un servei més lent al client, ja sigui empresa o particular, ja que no poden respondre a les peticions de tothom. “Una vegada tens una feina per fer, si et falta personal no pots arribar a tot i has de triar els treballs”, admet Coll. “L’endarreriment el paga el client particular que vol fer una reforma; costa trobar empreses que vulguin assumir-ho”, afegeix.

Cargando
No hay anuncios

En Miquel Castell és el propietari d’una empresa de reparació d’electrodomèstics i ha hagut de prendre decisions difícils: “Per la falta de treballadors, hem reduït el catàleg de marques per a les quals reparàvem. No puc tenir joves aprenent perquè suposa un cost econòmic inviable”. En la mateixa línia s’expressa Francisco Gonyalons, propietari d’una fusteria: “Estic renunciant a feines d’una rendibilitat que m’assegurarien el futur a mitjà termini perquè no hi ha possibilitats d’incorporar ningú. Quan arribi la jubilació el negoci tancarà”.

Des de l’Administració es té una visió diferent. El director general de Formació Professional del Govern balear, Antonio Baos, demana fer més atractiva la professió per posar fi a la falta de personal. Baos fa referència a les contraprestacions econòmiques i hores de feina: “Els alumnes tenen interès, demanen el que cobraran, les hores de treball que faran i si els exigeixen el títol. És prioritari que les empreses comencin a exigir qualificacions ja, perquè, si no, tota la feina que estem fent a l’Administració d’augmentar l’oferta no serveix per a res”.

Cargando
No hay anuncios

Baos destaca que s’ha incrementat l’oferta formativa a Menorca i insisteix a fer atractius uns sectors que inicialment són demandats per estudiants. Explica que omplir els cicles i que els alumnes els acabin ja és un repte: “Hi ha especialitats més enfocades a l’hostaleria en què, quan arriba la temporada, les empreses roben els alumnes de les escoles i no els deixen acabar”.