Energia
Economia02/04/2024

Shell afronta a la Haia el gran judici per les emissions de CO₂

La petroliera holandesa busca tombar una sentència històrica que l'obliga a reduir el seu impacte un 45% per al 2030

ARA
i ARA

BarcelonaLa petroliera holandesa Royal Dutch Shell afronta aquesta setmana un nou pas de la seva gran batalla judicial per l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Sobre la taula hi ha una resolució històrica contra el gegant mundial dels combustibles fòssils que l'obliga a reduir un 45% les seves emissions de CO₂ per al 2030 respecte al 2019.

Cargando
No hay anuncios

La sentència recorreguda la va dictar una jutgessa de la Haia l'any 2021, a partir d'una demanda de l'ONG holandesa Milieudefensie o Amics de la Terra dels Països Baixos. Aquesta organització al·legava que l'empresa emet substancialment més que totes les empreses i ciutadans neerlandesos junts. Ara, els advocats de la firma britànica Clifford Chance intentaran capgirar la sentència argumentant que no tenia cap base legal i que va sobrepassar les competències del poder judicial.

En declaracions al Financial Times, el professor ajudant del centre de dret privat transformador de la Universitat d'Amsterdam Klaas Hendrik Eller assegura que aquella resolució va ser la mare de tots els casos climàtics contra les corporacions. "Va alimentar aquesta idea que els tribunals fossin un actor important en la lluita contra el canvi climàtic", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

El cert és que aquella condemna es va considerar històrica perquè per primera vegada no es demanaven compensacions econòmiques a una companyia, sinó que se l'obligava a canviar de política. I no era una empresa qualsevol: Shell era aleshores la setena empresa del món que emetia més emissions de CO₂.

Mentrestant, Shell ha moderat els seus objectius de reducció d'emissions per mantenir el creixement del seu negoci de gas, amb l'eliminació d'un objectiu per al 2035. Per al 2030, Shell té previst rebaixar el seu impacte entre un 15% i un 20%.

Cargando
No hay anuncios

L'Acord de París

La sentència afirmava que la companyia havia de complir amb l'Acord de París del 2015 sobre canvi climàtic, que situa el 2050 com a horitzó per a les zero emissions i incloïa limitar l'escalfament global a 1,5 °C. Per a Shell, aquests acords són d'obligat compliment per als estats, però creu que no s'haurien d'aplicar a les empreses.

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament, un informe recent de l'Agència Internacional de l'Energia sosté que no hi hauria cabuda per a nous projectes d'exploració de petroli i gas si l'escalfament global es limita als nivells acordats internacionalment. Però l'organització Milieudefensie contraargumenta que la petroliera ha d'actuar respectant els acords internacionals del clima, cosa que ja els va fer guanyar fa tres anys. La companyia argumenta que l'obligació de vendre menys petroli i gas abans d'abordar primer la demanda mundial dels seus productes no reduiria les emissions globals.

En cas de perdre aquesta batalla, la petroliera encara podrà recórrer al Tribunal Suprem holandès, però per al cap d'investigació corporativa de l'organització sense ànim de lucre Carbon Tracker, Maurizio Carulli, una nova derrota crearia "moltes turbulències en el preu de les seves accions".