La Sindicatura de comptes considera que no hi ha "risc" per a les finances balears
Tot i així, confirma que s'ha viscut una situació de "falta de finançament" entre el 1997 i el 2014
PalmaLa Sindicatura de Comptes de Balears considera que "no hi ha un risc d'insostenibilitat" de les finances de la comunitat autònoma "a llarg termini" i, a més, confirma que les Illes Balears han viscut una situació de "falta de finançament" durant el període 1997-2014.
La Sindicatura arriba a aquesta conclusió després d'analitzar els resultats dels diferents models de finançament autonòmic, ha informat avui la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques en un comunicat.
En aquest sentit, la Sindicatura coincideix amb el posicionament de l'executiu balear des de l'inici de la legislatura davant el Govern de l'Estat. La Conselleria d'Hisenda manté la reclamació d'una compensació del deute autonòmic que està en mans de l'Estat, igual que han plantejat altres governs autonòmics.
Anàlisis
La Sindicatura ha analitzat tots els aspectes del model de finançament, per a cadascun dels models 1997-2001, 2002-2008 i 2009-2014, que han "perjudicat" a les Illes Balears, segons recull en el seu informe, on explica les diferents metodologies de càlcul utilitzades en l'anàlisi en relació als informes aportats per la conselleria.
La titular d'Hisenda, Catalina Cladera, ha valorat aquesta anàlisi i ha subratllat l'informe "confirma el greuge de finançament" i "reafirma" el posicionament de Balears davant el Govern de l'Estat. Cladera ha incidit que la reforma del model de finançament és una de les "assignatures pendents" del Govern de l'Estat.
A més, ha recordat que l'altre "gran repte de futur" de Balears és l'aprovació en 2018 d'un nou Règim Especial de les Illes Balears (REIB), com ha acordat amb el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, amb el qual manté negociacions obertes i un full de ruta per tancar un acord en el primer trimestre de 2018