L'autoritat fiscal culpa Montoro del dèficit

L'Airef surt en defensa de les autonomies i creu que Catalunya no té més marge per reduir dèficit

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va presentar ahir les dades de dèficit del 2015 en una roda de premsa a Madrid.
Dani Sánchez Ugart
06/04/2016
3 min

MadridEls àrbitres li giren l’esquena a Cristóbal Montoro. El ministre d’Hisenda ha rebut aquest dimecres sengles tocs d’atenció de dues institucions independents en el particular combat que manté amb les comunitats autònomes pel dèficit. El més contundent ha sigut l’avís de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), un organisme creat per ordre de la troica per controlar el compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària. L’entitat presidida per José Luis Escrivá ha censurat l’actitud del ministre de la setmana passada, quan va espolsar-se les culpes dels incompliments del dèficit i va carregar-la tota a les comunitats. La crítica de l’Airef ha arribat el mateix dia que el Suprem va tombar els límits de dèficit que l’Estat va repartir a les comunitats el 2013.

L’anàlisi que va fer el ministre de la situació –va culpar les comunitats del dèficit excessiu perquè són les que, sobre el paper, més s’han desviat de l’objectiu imposat per Hisenda– és, per a l’Airef, una reducció simplista de la realitat: “El compliment dels objectius no implica més diligència o eficiència. Ens sembla una simplificació. No hem ni de fer herois els que compleixen ni demonitzar els que no”, ha dit la directora d’anàlisi pressupostaria de l’Airef, Cristina Herrero.

L’argument de l’organisme és que hi ha autonomies infrafinançades i que ja no tenen marge per reduir la despesa ni per augmentar ingressos. Per això, segons Escrivá no se les pot “demonitzar”, i cal revisar el repartiment dels objectius de dèficit, per fer-los factibles i incentivar així el seu compliment, a més de reformar el finançament autonòmic. En la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de l’estiu, l’Airef ja va defensar un repartiment dels objectius de dèficit asimètric entre les diverses comunitats, tenint en compte les circumstàncies financeres de cadascuna. Hisenda, però, va fer com si sentís ploure, i va marcar el límit de dèficit del 0,7% per al 2015 (que les comunitats van acabar superant en un punt) i del 0,3% per a aquest any.

Catalunya, infrafinançada

L’Airef pronostica que aquest objectiu també quedarà àmpliament superat per la realitat, mentre que el govern espanyol sí que complirà l’objectiu que s’ha autoimposat, i la Seguretat Social tindrà un dèficit encara més gran que l’any passat. Per això, la setmana que ve, quan l’organisme analitzi l’esborrany del programa d’estabilitat que li ha fet arribar el govern espanyol, tornarà a demanar un repartiment diferent dels objectius.

Públicament l’Airef evita pronunciar-se sobre quines autonomies estan infrafinançades i haurien de tenir, per tant, un objectiu de dèficit més laxe: “Si llegiu entre línies, als nostres informes es pot veure a quines comunitats em refereixo”, ha dit Escrivá. Fonts coneixedores del parer de l’Airef van assegurar a l’ARA que Catalunya ja no te més marge per reduir la despesa, i és “una de les comunitats més eficients”, segons l’organisme. Pel que fa als ingressos, l’Airef veu encara marge per augmentar els recursos propis, perquè hi ha algunes comunitats que tenen una fiscalitat pròpia més gravosa. Però aquest marge és petit, i per això Catalunya necessitaria més coll per arribar a l’equilibri fiscal. Sense aquestes mesures, l’Airef està convençuda que Catalunya superarà l’objectiu de dèficit del 2016, amb entre un 1% i un 1,5%, molt lluny del 0,3% exigit.

L’organisme preveu que el conjunt de les administracions tornin a incomplir l’objectiu de dèficit del 2,8%, amb un marge encara més gran que l’any passat, amb un desajust del voltant del 4%. Les corporacions locals, per la seva banda, tornaran a complir, després de tenir superàvit el 2015. Per últim, la Seguretat Social es desviarà encara més que l’any passat per la disminució de les transferències que fa l’Estat.

La repassada de l’Airef a la política de Montoro no s'acaba amb la crítica al tractament a les comunitats autònomes. Escrivá ha tornat a lamentar que l’organisme no té mitjans tècnics i humans per fer la feina que ha de fer i ha demanat més “transparència” al ministeri, que actua amb una opacitat que, per exemple, no tenen les autonomies, segons el president de l’Airef.

El BCE no vol deute català

D’altra banda, aquest dimecres el Banc Central Europeu ha confirmat la informació que publicava 'El Mundo' que exclourà el deute de la Generalitat de la llista de bons de governs regionals que comprarà. El motiu: la seva mala qualificació creditícia. Això seria una mala notícia si el Govern no es financés només a través de l’Estat, però a dia d’avui no és així.

stats