Laboral
Economia27/09/2023

El Suprem confirma que anar al lavabo quan es teletreballa no compta com a temps de descans

El tribunal recorda que els empleats tenen els mateixos drets si treballen des de casa o des de l'oficina

MADRIDAnar al lavabo no pot comptar com a temps de descans. Quan hi ha una interrupció de la xarxa elèctrica o una desconnexió d'internet per causes alienes a la voluntat del treballador, això tampoc pot repercutir en la jornada laboral ni en el salari. Així ho confirma el Tribunal Suprem (TS) amb relació a una sentència sobre les condicions laborals dels empleats que fan teletreball.

Aquest dimecres la sala social del Suprem ha dictat una sentència en la qual declara que l'empresa no pot repercutir ni en l'horari ni en el sou del teletreballador els temps d'interrupció de la llum, una caiguda d'internet o anar al lavabo. És a dir, que en totes dues situacions no s'haurà de recuperar la jornada i, per tant, no es podrà tenir en compte com a temps de descans, ni es podrà veure com una disminució de la nòmina.

Cargando
No hay anuncios

La sentència, amb data del 19 de setembre, resol una demanda de conflicte col·lectiu que va ser plantejada per les organitzacions sindicals, que s'aferraven al Conveni Col·lectiu de Contact Center, i que, de fet, ja va resoldre en el seu moment l'Audiència Nacional donant la raó als sindicats. Ara el Suprem la confirma.

El tribunal recorda que amb la normativa vigent a la mà –el reial decret llei 28/2020 de regulació del teletreball– els empleats que treballen a distància tenen "els mateixos drets" que els empleats que estan al centre de treball. I afegeix que els teletreballadors "no podran patir perjudicis en cap de les seves condicions laborals, incloent-hi la retribució, l'estabilitat, el temps de treball, la formació i la promoció professional".

Cargando
No hay anuncios

La sentència confirma que de la mateixa manera que quan es treballa presencialment les incidències en el subministrament de llum o internet no tenen cap repercussió sobre l'activitat del treballador, no pot considerar-se que tenen una condició "pitjor" en el cas del treball a distància. A més, recorda que "si és l'empresa qui proporciona els mitjans a l'empleat que teletreballa, el funcionament defectuós d'aquests no es pot computar al treballador, ni pot perjudicar-lo", com recull l'article 20 de l'Estatut dels Treballadors.

Pel que fa al temps necessari per anar al lavabo, la sentència del Suprem recorda que les pauses que organitza l'empresa en el marc de la jornada laboral no poden incloure el temps que pot necessitar el treballador per atendre les seves necessitats fisiològiques. "La situació que aquí s'està qüestionant és matèria que afecta la salut i la higiene del treballador i que provoca la necessitat d'una pausa en el treball", remarca la sentència.

Cargando
No hay anuncios