El Suprem considera que els bitcoins no són diners

El tribunal valida que s'utilitzi com a element de transacció si les dues parts ho accepten

El 'bitcoin' és una nova moneda electrònica d'intercanvi de béns i serveis.
Ara
04/07/2019
2 min

BarcelonaEls bitcoins no són diners. El Tribunal Suprem ha establert que aquesta criptomoneda no es pot considerar diners ni tenir aquesta consideració legal a efectes de responsabilitat civil. La sala del penal del Suprem, però, sí que valida que es pugui utilitzar com un actiu immaterial de contraprestació o intercanvi en qualsevol transacció bilateral en què els contractants l'acceptin.

En la primera sentència de l'alt tribunal per una estafa en bitcoins, els magistrats han condemnat a dos any de presó l'administrador de l'empresa Cloud Trading & Devs, que va signar contractes de gestió amb cinc persones que li van entregar les criptomonedes en dipòsit per revertir els dividends i entregar els guanys obtinguts a canvi d'una comissió. No obstant, en el moment de firmar els contractes, el condemnat tenia intenció d'apoderar-se dels bitcoins i desatendre les seves obligacions.

L'Audiència de Madrid va imposar a l'acusat que pagués a les víctimes de l'estafa una indemnització equivalent al valor de cotització dels bitcoins en el moment de la finalització de cadascun dels respectius contractes. Els estafats van presentar un recurs al Suprem en el qual van al·legar que se'ls havien de retornar els bitcoins perduts.

Tanmateix, el tribunal ha dictaminat que l'estafa es va produir "sobre els diners en euros" dels bitcoins en aquell moment. Així mateix, el magistrat Pablo Llarena sosté en el redactat de la sentència que un bitcoin no és "susceptible de retorn, ja que no es tracta d'un objecte material ni té la consideració legal de diners".

La criptomoneda només és "un actiu patrimonial immaterial, en forma d'unitat de compte definida mitjançant la tecnologia informàtica, el valor de la qual és el que cada unitat de compte o la seva porció obtingui pel concert de l'oferta i la demanda" a través de les plataformes de 'trading'.

Aquesta és la primera sentència per estafa amb bitcoins que arriba a l'alt tribunal espanyol, però hi ha altres casos als jutjats, també a Catalunya.

El mercat d’aquesta criptomoneda porta diversos mesos a l’alça. El 2017, el bitcoin va créixer a un ritme molt elevat –va passar de poc més de 900€ a més de 14.200 euros per unitat en menys d’un any–, però va caure fins els 2.957 euros al desembre de 2018. Des de llavors, la cotització s’ha recuperat fins superar els 10.500 euros.

stats