El Suprem fixa una hora diària com a base per acumular el permís de lactància
La sentència és la primera del TS dictada per un tribunal format només per dones
BarcelonaEl Tribunal Suprem ha decidit en una sentència que unifica doctrina que acumular la reducció de jornada per lactància és legal, i estableix que la base del càlcul en l'acumulació sigui una hora diària i no mitja hora, com havia estat aplicant l'empresa de Jaén Valeo Iluminación, que va presentar un recurs argumentant que la base de l'acumulació hauria de ser de mitja hora diària.
La Sala Social del Suprem, en una sentència que és la primera dictada per un tribunal format només per dones magistrades, confirma així una sentència del febrer del 2016 del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) que havia resolt a favor d'una demanda del sindicat Confederació de Quadres i Professionals (CCP).
La sentència, del 19 d'abril i de la qual ha estat ponent la magistrada María Luz García Paredes, aclareix com s'ha de fer l'acumulació del permís de lactància. El conveni col·lectiu de Valeo disposava que el treballador o treballadora tindria dret a "una hora diària d'absència, dividida en dues fraccions de mitja hora o reducció de la jornada diària en mitja hora" i la possibilitat d'acumular el permís.
Però l'empresa no només negava que s'estigués reconeixent en el conveni col·lectiu el dret al fet que fos el treballador el que prengués la decisió d'acumular o no el seu permís, sinó que a més estava aplicant com a base del seu càlcul 30 minuts diaris en comptes de 60 minuts, i deixant a la meitat els dies acumulats de lactància.
El Suprem confirma ara que el conveni atorga al treballador la decisió d'acumular o no la lactància, sense haver d'arribar a un acord amb l'empresa, i estableix que l'acumulació en jornades completes s'ha d'obtenir acudint a l'hora d'absència i no a la mitja hora de reducció de jornada.
Encara que el conveni col·lectiu no especifiqui si les jornades completes s'han d'obtenir amb base a l'hora d'absència o en la mitja hora de reducció de jornada, l'empresa no pot aplicar una previsió menys beneficiosa que la que estableix l'article 37.4 de l'Estatut dels Treballadors .
Aquest article preveu que la negociació col·lectiva pugui permetre acumular el dret en jornades completes; atès que aquest dret consisteix a absentar-se del centre de treball, aquest permís és el que s'acumula i, per tant, ho és sobre l'hora d'absència, i no sobre la mitja hora que havia estat aplicant l'empresa. La sentència remarca que el que és acumulable és el dret, no la reducció de jornada.