Economia06/05/2019

La Cooperativa de Sóller celebra 120 anys reivindicant la realitat de les Illes davant Europa

El president de l'entitat, Miquel Gual, presenta un llibre sobre el cultiu del cítric "fonamental per comprendre el dinamisme econòmic de la vall"

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLa Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller ha celebrat el 120è aniversari de la seva fundació, per la qual cosa se situa entre les més antigues d’Espanya, reivindicant la singularitat de les Illes i denunciant que la normativa europea no té en compte aquestes especificitats a l'hora d'impulsar el sector primari.

Jerònima Bonafe, presidenta de les Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, ha lamentat “que el projecte de Sóller estigui embossat per una normativa europea que sovint desconeix la realitat de les Illes Balears”, i ha demanat al ministre Luis Planas, present a l'acte, que “tingui en compte i constati la realitat productiva de les zones desfavorides i amb dificultats específiques com la insularitat, que ha de veure’s plasmada i compensada en la futura Política Agrària Comunitària".

Cargando
No hay anuncios

El president de la cooperativa, Miquel Gual, ha donat la benvinguda a tot un seguit de personalitats del món empresarial, social i polític que han volgut acompanyar la institució en aquesta celebració. Entre aquestes, destaquen el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació del govern d’Espanya, Luis Planas; la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la delegada del Govern, Rosario Sánchez. Així mateix, hi han assistit els batles de Sóller, Fornalutx i Bunyola, els consellers del Govern de les Illes Balears Vicenç Vidal i Iago Negueruela, i representants del Consell de Mallorca com el seu vicepresident, Jesús Jurado, o els consellers Cosme Bonet, Mercedes Garrido i Miquel Vadell.

Gual ha aprofitat l'acte per presentar el llibre 'El cultiu dels cítrics a la Vall de Sóller', on els diferents i reconeguts autors analitzen i descriuen des de diferents vessants tot el que va significar i significa avui el cultiu de la taronja en l’economia i la transformació industrial de Sóller i Fornalutx.

Cargando
No hay anuncios

Per a Gual, “l’impacte de la producció i la comercialització del cítric és fonamental per comprendre el dinamisme econòmic de la vall, la seva gestió territorial i la cohesió social que comportà aleshores, de la qual cosa la Cooperativa Sant Bartomeu és una prova”. Gual apostà per l’impuls del cultiu de la taronja perquè “Mallorca no es pot permetre perdre ni el paisatge ni l’impuls econòmic i social que significa la taronja a Sóller”.

En la seva intervenció, el ministre Planas ha volgut destacar “un aniversari que reflecteix el treball de successives generacions que, ara adaptat als canvis actuals, continua sent el cor de l’economia social de la Vall de Sóller”. Segons Planas, s'ha d'apostar per les cooperatives, que “signifiquen dos terços de la producció agroalimentària a l’Estat”, per la qual cosa s'ha compromès a “ incloure els efectes negatius derivats de la insularitat en el nou Pla Estratègic Nacional que el govern espanyol ha de presentar a la UE per a la futura PAC”.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda. la presidenta balear, que ha començat recordant el premi Ramon Llull concedit recentment a la Cooperativa de Sant Bartomeu, ha fet una ferma defensa del sector primari, una aposta per l’economia circular i els productes de quilòmetre zero i ha recordat el paper que juguen les entitats en el manteniment del paisatge i de l’economia productiva. Així mateix, ha apostat per “impedir usos especulatius del sòl”, tot desitjant que els 16 milions de turistes que venen a l’illa coneguessin i consumissin productes locals.