Brussel·les hissa la ‘taxa Google’ contra Trump

Els EUA trenquen la negociació i la UE reivindica l’impost per pagar la recuperació

El president nord-americà, Donald Trump, ha perdut popularitat durant les últimes setmanes
J.m.n / P.c.
18/06/2020
2 min

Brussel·les / BarcelonaL’anomenada taxa Google s’està convertint en un nou focus de tensions geopolítiques. El govern nord-americà ha abandonat la taula de negociació fiscal en el context de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) i ha amenaçat els països europeus amb represàlies. La Comissió Europea va lamentar dijous públicament la decisió del govern de Trump i va demanar-li que torni a parlar-ne. Tot i així, també li va deixar clar que, si no ho fa, no l’esperarà. “La fiscalitat justa de l’economia digital és una prioritat i, per tant, ens mantenim compromesos en garantir que tots els negocis i també els digitals paguin els impostos corresponents quan és el seu deure”, va assegurar l’executiu comunitari.

De fet, com recorda un portaveu de la Comissió Europea, l’impost digital forma part de la resposta econòmica que la UE vol donar a la pandèmia del coronavirus, ja que seria un dels mecanismes que permetrien recaptar diners per finançar el programa de recuperació. Per això, Brussel·les va insistir que seguirà endavant en l’intent d’aconseguir l’impost digital en el marc europeu si les negociacions a l’OCDE fracassen. Val a dir, però, que dins la mateixa UE també hi ha esculls, ja que hi ha països que s’oposen a crear aquest impost, com els Països Baixos, Irlanda o Luxemburg.

El govern dels Estats Units va enviar, també, una amenaça directa a l’executiu espanyol. El secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, va posar-se en contacte amb la ministra d’Hisenda espanyola, María Jesús Montero, via carta per avisar-la que respondrà amb mesures “proporcionadament pertinents” a la taxa Google.

Mnuchin assegura en el seu escrit que les negociacions al voltant de l’impost a Espanya, França, Itàlia i el Regne Unit estan en punt mort i rebutja acordar canvis provisionals a la legislació fiscal global que afecta les companyies digitals nord-americanes, segons va avançar el Financial Times. “Aquest és un moment en què els governs del món haurien de centrar la seva atenció a lidiar amb els problemes econòmics que genera el covid-19”, afirma en l’escrit el secretari del Tresor dels EUA.

Fonts del ministeri d’Hisenda van confirmar haver rebut el document, però, en la mateixa línia que la Comissió Europea, van indicar que això no atura el projecte. Segons Europa Press, l’argument bàsic és que l’impost “no es fixa en banderes ni contra cap país”. A més, les mateixes fonts van recordar que es tracta d’una iniciativa que segueix els treballs començats per l’executiu comunitari. La intenció és, asseguren, que els ministres que han rebut la carta es coordinin per respondre-la i traslladar la seva postura.

No és la primera vegada que Trump adverteix Espanya i altres països europeus. De fet, a finals de l’any passat el president nord-americà va anunciar que imposaria aranzels del 100% sobre productes francesos després que al juliol s’aprovés el que allà s’ha anomenat taxa GAFA (per Google, Amazon, Facebook i Apple). Aquí, a Espanya, el consell de ministres va aprovar el mateix impost al febrer, tot i que no el vol cobrar fins que es resolguin les converses a l’OCDE.

stats