Telefónica aprofita fins l'últim dia i no eliminarà definitivament el 'roaming' fins al 15 de juny

Vodafone ja l'havia eliminat i Orange només ho va fer en algunes tarifes, però en tots els casos la UE fixa que s'ha de complir totalment a partir de la segona quinzena del mes que ve

A partir del juny del 2017 es podrà utilitzar el mòbil en un altre país europeu sense pagar roaming sempre que l’usuari sigui a l’estranger temporalment, ja sigui uns dies de viatge o estudiant durant uns mesos.
Júlia Manresa
25/05/2017
3 min

MadridTelefónica no deixarà de cobrar pel 'roaming' fins l'últim dia que pugui. Així ho ha comunicat aquest dijous la companyia, que ha explicat que tots els seus usuaris, tinguin contracte, prepagament o un paquet Fusión deixaran de pagar qualsevol recàrrec, l'anomenat 'roaming' per utilizar el seu telèfon mòbil a qualsevol país de la Unió, incloent-hi Islàndia, Noruega i Liechtenstein a partir del 15 de juny. Aquesta és la data límit que va fixar la Comissió Europea perquè les companyies deixin de cobrar aquest recàrrec.

Cal recordar que Vodafone va ser un dels primers a avançar-se i va començar a eliminar el 'roaming' en les seves tarifes de contracteel novembre del 2015; tot i això, no va ser fins la setmana passada que, a les portes de l'entrada en vigor de la nova regulació europea, ho va estendre a tots els seus clients, també els de prepagament. Per la seva banda, Orange ha eliminat el 'roaming' d'alguns dels seus paquets o tarifes. Pel que fa a MásMóvil, també farà com Movistar.

Consulteu aquí el nou reglament europeu

Així, tal com dicta la Comissió Europea, a partir d'ara el 'roaming' desapareix en territori comunitari i s'estableix la política del 'roam like home', és a dir, 'navega com a casa'.

La lletra petita de la fi del 'roaming'

  • Un descens progressiu dels preus al mercat majorista: tal com es va fixar en la primera part de la negociació que establia les condicions del nou mercat majorista, la tarifa màxima d'aquest mercat per a les dades mòbils passa a ser de 50 euros per GB a 7,7 euros per GB i anirà disminuïnt per fases: a partir de l'1 de gener del 2018, la tarifa màxima serà de 6,0 euros per GB i a partir de l'1 de generl del 2019 serà de 4,5 euros per GB. Des del 2020 de 3,5 euros per GB i el 2022 de 2,5 euros per GB. Les operadores, però, han d'eliminar totalment la repercussió del 'roaming' als seus clients a partir del mes que ve. La CE explica que aquest abaratiment progressiu té l'objetiu de reflectir les expectatives de l'augment de l'ús de les dades i els serveis en un futur i la millora de la tecnologia, cosa que reduirà el cost majorista de la itinerància.
  • El 'roaming' només per a viatgers. Cal recordar que aquesta reforma limita el 'roaming' només a viatges temporals, d'oci o de feina, però no a les llargues estades. Així, queda establert que les operadores podran restablir el 'roaming' a un client si consideren que hi ha un abús perquè no l'està fent servir de manera temporal. La normativa permet a les operadores actuar si el client registra un trànsit “insignificant” al seu país en comparació amb el trànsit a l’estranger o quan es detecti una “llarga inactivitat” en una targeta SIM que, en canvi, sí que s’utilitzi en un altre país. Però la definició d'aquests criteris és prou àmplia perquè hi hagi disputes.
  • Les teleoperadores ja han apujat preus. Els darrers dos anys, les operadores de telefonia ja han encarit els seus preus unilateralment amb l'argument que canvi donen més serveis als seus clients. En alguns casos s'ha interpretat com una anticipació a l'encariment del 'roaming'; tot i que ni la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ho ha relacionat directament, sí que ha criticat els encariments de tarifes.
stats