Macroeconomia

Un terç dels beneficis de les multinacionals tributen per sota del 15%, segons l'OCDE

Els països que integren aquesta organització van créixer un 0,5% el tercer trimestre

Entrada a una de les seus de Google a Dublín
21/11/2023
2 min

BarcelonaEl 37,1% dels beneficis nets globals de les multinacionals estan gravats amb un tipus fiscal d'impost de societats inferior al 15%. Això vol dir que 2,4 bilions d'euros, sobre un total de 6,5 bilions, han estat taxats per sota d'aquest percentatge. Són càlculs de l'últim informe sobre la matèria de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE).

I això no és tot. L'estudi també posa de manifest que aquest fenomen es produeix en jurisdiccions de fiscalitat elevada, és a dir, on apliquen un impost de societats que supera el 15%. De fet, l'OCDE estima que més de la meitat dels beneficis que han tributat per sota d'aquest percentatge s'han produït en jurisdiccions que compten amb taxes impositives superiors al llindar esmentat. Això s'explica probablement per l'existència d'incentius fiscals o altres concessions específiques.

"Es posa de manifest que la introducció d'un tipus impositiu mínim global sobre els beneficis de les grans multinacionals acordada pel marc inclusiu de l'OCDE i el G-20 crearia noves oportunitats per mobilitzar recursos nacionals per a les jurisdiccions amb impostos elevats i baixos", explica l'organització en un comunicat.

De fet, la publicació d'aquestes conclusions arriba quan es compleixen més de dos anys de l'acord històric entre 136 països per aplicar un impost mínim del 15% a les multinacionals, en el marc de l'OCDE. Es tracta d'una taxa Google que ha d'afectar totes les grans empreses que tinguin una facturació superior als 750 milions d'euros anuals. L'objectiu és que paguin allà on generen els ingressos. La Unió Europea va fer seu aquest acord a finals del 2022. De moment, està previst que l'aplicació no arribi abans del 2024.

La necessitat d'un acord global

"Les dades continuen apuntant a l'existència d'erosió de la base i desplaçament de beneficis, cosa que posa de manifest la importància d'implementar l'acord fiscal internacional", assegura l'OCDE, a partir d'un informe elaborat amb dades de 160 països i jurisdiccions. En total, inclouen l'activitat de més de 7.000 multinacionals.

L'organització apunta que les dades continuen mostrant una desalineació constant entre l'emplaçament on es declaren els beneficis i l'emplaçament on es produeixen les activitats econòmiques. De fet, les dades recollides mostren que els beneficis per empleats als centres d'inversió és d'1,56 milions d'euros, mentre que a la resta de jurisdiccions és de 264.000 euros. Tot i que aquests efectes podrien reflectir algunes consideracions comercials, també és probable que indiquin l'existència de pràctiques d'erosió d'impostos i trasllat de beneficis, de manera que per a l'OCDE es ressalta "encara més" la importància d'implementar l'acord fiscal global.

Creixement del 0,5%

L'OCDE també ha fet pública avui la dada de creixement econòmic dels països que la integren, que s'ha mantingut estable. El producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica d'un territori) del conjunt de països va augmentar un 0,5% de juliol a setembre. En comparació amb el mateix període de fa un any, el creixement ha estat de l'1,7%.

Aquest comportament s'explica per la contribució de l'economia dels Estats Units, que va accelerar la seva expansió a l'1,2%, mentre que la zona euro va reduir-la al 0,1% i el Regne Unit es va estancar. Per països, qui va experimentar més creixement al tercer trimestre va ser Polònia (1,4%), seguida de Costa Rica (1,3%), per davant d'Hongria i Mèxic (0,9%).

Aquest augment conjunt del 0,5% durant el tercer trimestre ha situat el PIB de l'OCDE un 6% per damunt del nivell registrat el quart trimestre del 2019, els últims tres trimestres sencers abans de l'esclat de la pandèmia.

stats