ENTREVISTA

Toni Fuster: “S’està tancant Palma als vehicles de manera unilateral, sense consultar”

El nou president de Pimeco es marca com a objectiu mantenir la unitat dels comerciants

Toni Fuster: “S’està tancant Palma als vehicles
 De manera unilateral, sense consultar”
Sabrina Vidal
02/02/2018
4 min

PalmaFa més de 15 anys que és associat de Pimeco per la seva sabateria en el centre de Palma, amb la qual, durant molt temps, va presidir l’associació de comerciants del carrer del Sindicat. Arran de la sortida de Bernat Coll, aquesta setmana ha assumit la presidència de la patronal amb un objectiu important, mantenir units els més de 3.000 associats per ser “més forts” davant les institucions.

Aquesta nova etapa de Pimeco serà continuista o es plantegen nous reptes?

El comerç té els dos vessants. Un de continuista, amb tot allò que hem anat sembrant, i un de nou que passa per la necessària implementació del comerç electrònic a les botigues. L’e-comerç té la seva dificultat i un cost que moltes botigues no podran assumir, i des de la patronal mirarem de facilitar-los els recursos.

Es va parlar de crear una aplicació.

Tenim pensat posar en marxa una aplicació. El projecte està fet però no el farem públic fins que no sigui totalment operatiu. Ja falta poc.

Què voleu aconseguir amb el Pla director de comerç?

Que les entrades i sortides dels pobles no es converteixin en campaments de grans superfícies com ja ha passat a Palma. Hem de fer feina perquè les superfícies comercials no siguin tan grans i per mantenir l’activitat del petit comerç dins els pobles. Ara mateix, el Pla contempla la construcció de superfícies de fins a 20.000 i 30.000 metres quadrats.

Hi ha converses amb el Consell de Mallorca?

Com a president encara no, perquè no he tingut temps, però l’antiga junta sí que s’hi ha reunit. A més, feim feina conjunta amb les altres patronals.

Estau en contacte amb comerços de municipis de la Part Forana que temen pel seu negoci a causa d’una previsible reducció de l’activitat del lloguer turístic?

Inca i Manacor són dos centres neuràlgics que podrien veure’s afectats per les seves dimensions i n’estam especialment pendents. El lloguer turístic ha suposat molta dinamització per al comerç tant als pobles com a Palma, perquè a aquest tipus de viatger generalment li agrada el producte més autèntic. Són aquells que consumeixen a les cafeteries i les botigues dels barris i fan que aquests tinguin una vida pròpia. A més, moltíssimes famílies a Balears viuen del lloguer turístic.

Què suposa per a Pimeco tornar a formar part de Pimem?

Ja ho va dir Bernat Coll, és tornar a casa. Representa unir forces, sinergies i esforços dins el petit comerç. Jo, de moment, he tingut trobades informals amb representants de Pimem però a partir d’ara ens seurem amb el president, Jordi Mora, per establir una ruta d’adhesió.

Estau d’acord amb la nova Llei de residus amb què treballa el Govern, però un dels seus punts preveu liquidar les bosses de plàstic, molt utilitzades pel comerç.

Tenim clar que la tendència és que les bosses de plàstic desapareguin. Anam avisant els associats perquè les seves comandes ja vagin encaminades al paper reciclat. És cert que és un cost més elevat per al comerç però se’n treuen beneficis pel que fa a la sostenibilitat i, tanmateix, ho estableix una normativa europea.

Posau Palma com un mal exemple en matèria de grans superfícies, però també com un model de mobilitat, pel que fa al servei de neteja… Hi ha molta feina per fer, a Palma?

S’està tancant i blindant Palma als vehicles per una decisió unilateral que no ha tingut en compte l’opinió dels comerciants, que en serem uns dels grans afectats. D’altra banda, la manca de neteja és coneguda per tots, i a això se li ha de sumar un sistema de recollida d’andròmines que causa incivisme i, al final, davant els mostradors hi trobam fins i tot matalassos. A més, hem de tenir en compte quePalma és una ciutat especialment insegura on, a més, hi ha barra lliure per a la venda ambulant il·legal. Sí, hi ha feina per fer.

Preveu Pimeco fer feina conjunta amb l’Ajuntament de Palma per fer una ordenança que prevegi mesures contra la venda ambulant?

Sempre hem treballat i ho continuarem fent per acabar amb aquesta pràctica que suposa una competència deslleial davant un botiguer que paga lloguer, impostos i sous. És cert que darrere la venda ambulant il·legal hi ha un problema social, i ja és hora de solucionar-ho. Cap govern s’hi ha posat ferm.

Vàreu ser candidat d’El Pi a Palma en les darreres eleccions municipals. De quina manera us ha servit el vostre pas per la política?

He après a conviure amb la gent, a creure en les meves idees, a defensar-les… Em vaig fer candidat perquè era una altra manera d’implicar-me en la tasca de convertir Palma en una ciutat millor. Crec en la participació activa de la gent i crec que la gent pot canviar les coses. Com a candidat de Palma em vaig reunir amb tothom i he après com és d’important que els polítics estiguin en contacte amb el carrer, que coneguin les diferents realitats d’una mateixa ciutat.

Encara estau afiliat a El Pi?

En som militant de base perquè és una opció personal. No participaré activament dins el partit ni estaré a primera fila.

stats