Treballadors nepalesos acusen d'explotació laboral Samsung i Panasonic

Els empleats denuncien les seves condicions de treball a les cadenes de muntatge de Malàisia, segons 'The Guardian'

Mercat a Kuala Lumpur, Malaisia. MANAN VATSYAYANA/AFP
Ara
21/11/2016
2 min

BarcelonaSamsung i Panasonic, dues de les marques d'electrònica més importants del món, s'enfronten a acusacions que els treballadors de les seves cadenes de subministrament estan sent enganyats, explotats i mal pagats a Malàisia, segons publica aquest dilluns el diari britànic 'The Guardian'.

Les dues companyies han iniciat investigacions sobre les denúncies d'abusos fetes pels treballadors del Nepal. Aquests treballadors van assegurar que els van enganyar sobre el pagament i els van confiscar els passaports, i els van dir que haurien de pagar grans multes si volien tornar al Nepal abans del final del seu contracte.

També van afirmar que van ser obligats a treballar fins a 14 hores drets sense un descans adequat i se'ls va restringir anar al bany. I en el moment del seu reclutament al Nepal se'ls havia demanat el pagament de fins a 1.000 lliures esterlines per assegurar-se el lloc de feina.

Els treballadors treballen en plantes de muntatge de Malàisia. "El meu cor està adolorit", va dir un jove que treballa en una fàbrica de microones Samsung. "No em van donar la feina que em van prometre", assegurava, i "no tinc el sou que em van dir que aconseguiria".

'The Guardian' ha parlat amb 30 immigrants nepalesos que treballen en la fabricació de productes per a Samsung i Panasonic. La majoria són contractats a través d'una empresa de subministrament de mà d'obra o d'empreses subcontractades.

Tant Panasonic com Samsung prohibeixen als seus proveïdors la confiscació de passaports o cobrar als treballadors immigrants pel seu reclutament. No obstant això, tots els homes entrevistats per 'The Guardian' van afirmar que van pagar fins a 1.000 lliures als agents de reclutament al Nepal.

Samsung i Panasonic han dit que estan obrint investigacions sobre la conducta dels seus proveïdors seguint les reivindicacions. L'ús de les empreses de subministrament de mà d'obra i subcontractistes és una pràctica comuna a les empreses estrangeres de fabricació de béns per a l'exportació a Malàisia

Un portaveu de Samsung va dir que l'empresa que compleix amb el codi de conducta de la coalició de ciutadania de la indústria electrònica i que "no s'ha trobat cap evidència de violacions en el procés de contractació dels treballadors immigrants contractats directament per la nostra planta de fabricació a Malàisia".

"Estem portant a terme investigacions de les empreses de subministrament de mà d'obra amb les quals treballem a Malàisia i amb els empleats immigrants contractats per aquestes empreses", va indicar, i "si es descobreix qualsevol violació, farem accions correctives immediates".

stats