Economia06/11/2015

Les dones mileuristes tripliquen els homes: així són els salaris a Espanya

Creix la desigualtat de gènere i també entre pobres i rics. El salari mitjà és de 1.880 euros

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridLa crisi ha fet créixer la precarietat laboral de forma alarmant a Espanya, però el salari mitjà del país no ha disminuït en els últims anys, sinó que més aviat ha crescut de manera sostinguda –tot i que si es té en compte la inflació, ha baixat–, segons les estadístiques publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Com s'explica aquesta dicotomia? Pel creixement de la desigualtat.

Aquesta desigualtat no es produeix només entre pobres i rics (tot i que també), sinó que creix de manera alarmant entre homes i dones. Mentre que el sou brut mitjà de les treballadores va caure en 3,51 euros respecte a l'any anterior, fins als 1.621 euros, el dels homes va pujar en 23,75 euros. Això va eixamplar encara més la distància entre les retribucions de tots dos sexes, perquè els homes van superar els 2.125 euros, la qual cosa vol dir que els homes cobren un salari mitjà un 31,4% més alt que les dones.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'estructura salarial, destaca la diferència entre el nombre de dones mileuristes i el d'homes. Mentre gairebé 3 de cada 10 treballadores espanyoles cobren menys de 973 euros al mes (l'enquesta de l'INE s'estructura en decils i, per tant, no fa la separació als 1.000 euros), poc més d'1 de cada 10 empleats homes està per sota d'aquest llindar de sou.

Cargando
No hay anuncios

Com es veu al gràfic, a mesura que avancem en l'escala salarial es fa més evident la majoria dels homes, fins al punt que en els salaris superiors als 3.354 euros, el nombre d'homes supera el de dones, mentre que el nombre d'empleades que cobren menys de 655 euros triplica el d'homes.

En global, el salari brut mitjà a Espanya va créixer el 2014 respecte a l'any anterior, tot i que ho va fer en un minso 0,65%, o el que és el mateix, 22,2 euros més, fins a un salari mitjà de 1.881,3 euros. Això vol dir que va continuar la tendència a l'alça, però moderada, tot i que, en el cas de l'any passat, que es va tancar amb IPC negatiu, no es va perdre poder adquisitiu, a diferència d'anys anteriors. A Catalunya, el salari mitjà va ser de 1.953 euros, amb una evolució similar a l'espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la diferència entre sexes, també va créixer la bretxa entre rics i pobres, perquè va créixer en 10 euros la distància entre els sous més baixos i els sous més alts, segons la metodologia de l'INE.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als sectors, els que més bé van pagar van ser les finances, amb un sou mitjà de 3.228,5 euros, seguits de les elèctriques, que van pagar de mitjana 3.219 euros, i les indústries extractives (2.650 euros). En el cantó contrari, el sector més mal pagador va ser el de les activitats de la llar, amb un sou mitjà de 745,6 euros, l'hostaleria (1.174 euros) i l'agricultura (1.193 euros).

L'estudi també posa en relleu, entre altres conclusions, que els treballadors temporals cobren de mitjana més de 900 euros al mes menys que els indefinits (1.313 euros, contra 2.061 euros) i que els que tenen estudis superiors cobren 1.000 euros més que els que tenen fins a estudis secundaris.