Economia26/10/2018

Una de cada tres treballadores de Balears és cambrera o netejadora

Els rècords d’ocupació se sustenten amb feines de baixa qualificació

C. T.
i C. T.

PalmaLes bones xifres d’ocupació, que el juliol varen marcar un rècord absolut a les Balears, es nodreixen, en bona part, de feines de baixa qualificació. El fet que un 19,5% de les dones treballadores donades d’alta a la Seguretat Social siguin cambreres i un 15,7% treballin en feines de neteja és un clar exponent del mercat de treball de les nostres Illes. Això vol dir que quasi 86.000 de les 243.000 dones ocupades, una de cada tres, fan una d’aquestes dues feines remunerades. Són dades recollides a la memòria del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears. En tercer lloc se situen les dependentes, 27.900 treballadores, un 11,5% del total. En tot cas es tracta de feines que habitualment no arriben o superen per molt poc els mil euros mensuals, amb excepció d’algunes tasques molt especialitzades dins aquests àmbits.

La resta de les deu feines més contractades a Balears, en el cas de les dones, inclou les empleades administratives amb tasques d’atenció al públic (3,7%), ajudants de cuina (3,7%), monitores d’activitats recreatives i d’entreteniment (3,1%), empleades d’agències de viatges (2,5%), cuineres (2,4%) i empleades domèstiques (2%).

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als homes, la feina de cambrer continua sent la més demandada, amb gairebé 48.000 ocupats, que representen un 16,4% dels homes treballadors. En segon lloc trobam els picapedrers, (7,7%), peons de construcció, (5,3%), cuiners, (4,6%), ajudants de cuina, (4,5%), compositors, músics i cantants (3,1%) i dependents (3%).

El president del CES, Carles Manera, va destacar durant la presentació de la memòria que l’increment de l’ocupació i la reducció de l’atur s’han traduït en una millora de l’índex de qualitat del treball, destacant també que les Illes presenten un dels índexs més baixos d’atur de llarga aturada de tot l’Estat. Des del CES es destaca també la necessitat de millorar altres aspectes de l’economia balear més enllà del turisme. El sector industrial continua representant només un 7,5% de la producció i l’índex d’especialització industrial és el més baix d’Espanya i un dels més baixos de tot Europa. “Les dimensions de la indústria balear són reduïdes i hi predomina un baix nivell tecnològic, una activitat manufacturera i la capitalització de l’activitat baixa”, s’explica a l’esmentat document.

Cargando
No hay anuncios

Parc Bit

Manera destaca la importància del Parc Bit per intentar treballar sinergies entre el món de la innovació, les noves tecnologies i la robòtica, entre d’altres sectors. “L’element clau és la clusterització econòmica, aconseguir lligar la indústria tradicional a les noves tecnologies”. Segons l’economista, per aconseguir això tenim una eina molt important, que és la relació entre la UIB i el Parc Bit, tot i que considera que les empreses han de fer una clara aposta per la innovació i la millora de la productivitat.