Trump planteja posar aranzels al formatge, a l'oli d'oliva i al porc espanyols
Els EUA volen gravar amb un 10% addicional els avions i amb un 25% aliments de tot Europa
BarcelonaEls Estats Units ja han fet pública la llista de productes europeus als quals es plantegen afegir aranzels, després que l'Organització Mundial del Comerç (OMC) els concedís el seu vistiplau per fer-ho. Aquest organisme va fer públic ahir que constatava que l'empresa Airbus havia rebut subvencions europees que havien perjudicat els negocis en el sector de l'aviació nord-americà. Així, donava llum verda perquè els EUA establissin aranzels a les exportacions europees equivalents a 7.500 milions de dòlars (uns 6.800 milions d'euros).
Hores més tard, Washington feia pública la llista de productes susceptibles de ser objecte d'aquests aranzels i que hauria d'aplicar-se formalment el 18 d'octubre, quan la OMC confirmi l'informe emès pel seu servei d'arbitratge. Tal com recull el document publicat ahir per l'administració Trump, la idea és:
- gravar amb un 10% addicional els avions comercials o militars procedents d’Espanya, França o Alemanya
- gravar amb un 25% tota una sèrie de productes d'alimentació entre els quals destaquen, pel que fa a Espanya, el formatge, l'oli d’oliva, les olives, la carn de porc, el iogurt, la mantega, les cireres, els préssecs, cítrics com les taronges, les mandarines o la llimona, els tomàquets, la llet fermentada, les cloïsses i els musclos, entre d'altres.
En el cas del Regne Unit, els principals objectius són el whisky escocès i irlandès i la indústria tèxtil, als quals s'afegirà aranzels també del 25%. A Alemanya, els objectius són el cafè i la indústria del metall o de l'automoció. Donald Trump va qualificar, la situació en general, com una "gran victòria" pels Estats Units.
La reacció a Europa
La Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) ha sol·licitat al govern i a les autoritats de la UE la "màxima" col·laboració per evitar que la intenció es converteixi en realitat. Segons l'entitat, aquesta política aranzelària farà perdre competitivitat a les empreses espanyoles davant d'altres operadors internacionals i afectarà, a més, altres sectors relacionats com la distribució i el transport.
De moment, la Unió Europea s'ha limitat a acusar els Estats Units d'haver donat subsidis a Boeing que també haurien perjudicat Airbus, així que, agafant el mateix argument, ha amenaçat el país nord-americà amb imposar els seus propis aranzels a productes procedents de l'altra banda de l'Atlàntic si finalment l'administració Trump opta per imposar les esmentades restriccions a les exportacions europees.
Segons la promotora d'exportacions agroalimentàries catalanes aquests aranzels podrien tenir un impacte d'uns 26 milions d'euros a Catalunya. El sector assegura que l'any passat va vendre al país nord-americà per valor de 330 milions d'euros, i els aranzels en productes com oli, vins, caves, formatges o fruita poden afectar l'equivalent al 7,8% del que es va ingressar llavors.