Turisme
Economia02/03/2023

La UE obliga Airbnb a registrar els apartaments per acabar amb els pisos turístics il·legals

La plataforma haurà d'informar de tots els lloguers a les administracions estatals

Brussel·lesLa Unió Europea continua la seva lluita contra la proliferació dels apartaments turístics il·legals arreu del territori comunitari. Aquest dijous els estats membres han acordat que obligaran les plataformes com Airbnb a tenir un número de registre públic que hauran de mostrar als clients que acrediti que tenen la llicència per llogar l'habitatge i per facilitar el control de la seva activitat a les administracions estatals. A més, hauran de notificar cada mes a través d'un registre comú quantes vegades lloguen els allotjaments, quantes nits i quants hostes hi dormen.

La normativa també requerirà a aquestes plataformes fer controls aleatoris als apartaments que s'anuncien en els seus portals per assegurar-se que no hi ha propietaris que mostren un número de registre fals o que no notifiquen tots els lloguers que firmen. D'altra banda, la regulació també pretén afavorir la igualtat de condicions amb altres actors del sector turístic que fa temps que critiquen la manca de regulació en la qual operen aquests tipus d'apartaments, com els hotels, els hostals o els aparthotels.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta informació que els portals digitals de lloguers turístics de curta durada enviaran a les administracions també permetrà desenvolupar i afinar les polítiques públiques en matèria de transport o recollida d'escombraries i, en general, sobre els fluxos turístics, sobretot en ciutats més tensades en aquest sentit com Barcelona. "Els lloguers de curta durada són beneficiosos per als amfitrions i els turistes, però no han de créixer en detriment de les comunitats locals", va defensar el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, quan va presentar la proposta legislativa a la qual aquest dijous els Vint-i-set han donat llum verda.

Cap a una regulació més harmonitzada a la UE

Aquesta iniciativa va en la línia del conjunt de normatives que Brussel·les i els estats membres estan implementant per acabar amb els pisos turístics il·legals i harmonitzar-ne la regulació a tot el bloc comunitari, ja que els lloguers de curta durada que es firmen a través de les plataformes digitals signifiquen prop del 25% del total del sector. A més, segons assenyala la Comissió Europea, es preveu que aquest percentatge creixi de manera substancial durant els pròxims anys.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que no es preveu que la normativa variï gaire, després que la Comissió Europea presentés la proposta legislativa, els Vint-i-set –que han donat el seu vistiplau aquest dijous– ara l'hauran de discutir i negociar amb el Parlament Europeu, que pot presentar-hi esmenes i s'hi haurà de pronunciar durant el segon semestre d'aquest any. Per tant, encara no se sap quan entrarà en vigor.