Comerç

La UE prepara un pla comercial per fer front (un altre cop) a Trump

Brussel·les dissenya una estratègia per defensar-se dels aranzels del republicà si aquest guanya les eleccions

ARA
2 min
Donald trump amb l'orella embenada a Milwaukee

BarcelonaBrussel·les ja comença a preparar-se per al supòsit que Donald Trump torni a ser el president dels Estats Units. Segons ha avançat aquest dilluns el Financial Times, la Comissió Europea està dissenyant una estratègia comercial en dos passos per lidiar amb el republicà, que inclouria un acord ràpid si aquest guanya les eleccions del novembre i aplicar represàlies més endavant si opta per imposar aranzels punitius. Els funcionaris comunitaris tenen previst apropar-se a l'equip de Trump, en cas que aquest resulti victoriós, per discutir quins productes nord-americans podria comprar la UE en quantitats més grans.

El republicà ja ha promès imposar un aranzel mínim del 10%, que podria reduir les exportacions europees en uns 150.000 milions d'euros anuals, segons cita el rotatiu. En cas que les negociacions entre tots dos blocs fracassin i Trump tiri endavant amb aquest increment de les tarifes, el departament de Comerç de la Comissió Europea ja està elaborant una llista amb els productes dels Estats Units als quals podria aplicar aranzels del 50% o més. "Hem de demostrar que som un soci dels EUA, no un problema", ha afirmat un alt funcionari de la UE al Financial Times. "Buscarem acords, però estem disposats a defensar-nos si arriba. No ens guiarem per la por".

Durant el primer mandat de Trump, la UE ja va patir les conseqüències de la política de comerç exterior proteccionista del republicà, que va introduir aranzels a 6.400 milions d'euros d'importacions d'acer i alumini europeus i d'altres llocs el 2018 per motius de seguretat nacional. Aleshores Brussel·les va reaccionar amb un reequilibri de les seves tarifes per valor de 2.800 milions d'euros. En el disseny de les mesures, els funcionaris comunitaris van optar per perseguir els votants clàssics de Trump i es van dirigir a productes com el bourbon, les motocicletes Harley-Davidson o els vaixells. Aquestes tarifes estan suspeses fins al març, com a part d'un acord temporal amb l'administració de Biden per posar en pausa els aranzels als metalls.

Resposta de Brussel·les

El comissari europeu de Comerç, Valdis Dombrovskis, ha assegurat al Financial Times que espera que totes dues parts puguin evitar repetir els seus enfrontaments passats. "Creiem que els EUA i la UE són aliats estratègics i, sobretot en el context geopolític actual, és important que treballem junts en el comerç", ha insistit. No obstant això, ha afegit "Hem defensat els nostres interessos amb aranzels i estem disposats a defensar els nostres interessos de nou si cal". El letó ha demanat un "enfocament cooperatiu" i ha remarcat que Brussel·les està oberta a "acords específics" per reduir el dèficit comercial de béns de 156.000 milions d'euros.

stats