La UE respondrà a la llei de Trump que castiga els inversors europeus amb negocis a Cuba
Brussel·les avisa Washington que recorrerà a "totes les mesures adequades" per mitigar-ne els efectes
Brussel·lesLa Unió Europea ha lamentat "profundament" la plena aplicació de la llei Helms-Burton (llei llibertat) nord-americana a partir d'aquest dijous. Aquesta normativa obre la porta a imposar sancions a empreses de tot el món que facin negocis amb els béns confiscats per les autoritats cubanes després de la revolució del 1959. Brussel·les ha avisat Washington que recorrerà a "totes les mesures adequades" per minimitzar-ne les conseqüències.
"Suposa una violació dels compromisos assumits en els acords entre els Estats Units i la UE del 1997 i el 1998, que les dues parts han respectat sense interrupció des d'aleshores", ha avisat l'alta representant de Política Exterior i Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, en un comunicat consensuat prèviament amb els estats membres.
El bloc deixa clar que "l'aplicació extraterritorial de mesures restrictives unilaterals contradiu el dret internacional" i avisa l'administració de Donald Trump que la decisió del títol III de la llei Helms-Burton "provocarà friccions innecessàries i debilita la confiança" entre la UE i els Estats Units.
Mogherini ha avisat que "recorrerà a totes les mesures adequades per abordar les conseqüències" de la seva aplicació, inclosos els seus drets recollits a l'Organització Mundial del Comerç (OMC) i l'ús de l'estatut del bloqueig, una clàusula creada el 1996 per protegir els interessos europeus de les sancions econòmiques extraterritorials. A més, afirma que seguirà treballant amb els seus socis internacionals, que també "han manifestat la seva preocupació" per les mesures de Washington.
Més pressió contra el govern cubà
El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, va avançar el 17 d'abril la reactivació del títol III de la llei Helms-Burton a partir del 2 de maig, clàusula que a la pràctica van deixar sense efecte tots els governs nord-americans des de l'aprovació de la llei el 1996 "amb l'esperança que el règim cubà fes una transició cap a la democràcia".
Washington ha reforçat recentment les sancions contra Cuba per la crisi veneçolana i el president nord-americà, Donald Trump, va amenaçar l'illa aquest mateix dimarts amb imposar-li un "embargament complet i el màxim de sancions" si no posa fi a la seva "ingerència" a Veneçuela i el seu suport al govern de Nicolás Maduro.