La UE vol que tots els bancs ofereixin un sistema similar al Bizum
Tots els europeus podran fer pagaments instantanis sense que costi més que una transferència tradicional
Brussel·lesLa Comissió Europea vol obligar tots els bancs de la Unió Europea a oferir als seus usuaris un servei de transferències immediates que permeti fer pagaments amb euros que tardin com a màxim deu segons a arribar al receptor. És a dir, una opció similar a la que ja ofereixen la majoria d'entitats financeres que operen a Catalunya i que molts catalans tenen el costum de fer servir, com el Bizum. La diferència, però, és que Brussel·les no requerirà que aquestes operacions siguin totalment gratuïtes, sinó que almenys no costin més que les transferències tradicionals.
La mesura, que encara ha de comptar amb el vistiplau dels estats i l’Eurocambra, pretén que els consumidors puguin fer transferències d’una manera més còmoda i evitar que "hi hagi cada dia uns 200.000 milions d’euros bloquejats en situació de trànsit" que no es poden fer servir per al consum o per invertir. Per aquest motiu, Brussel·les fa temps que intenta multiplicar la proporció de transferències instantànies que es fan a la Unió Europea, però no se’n surt. Més enllà de casa nostra, aquest sistema de pagament no acaba de tenir èxit en la resta de territori comunitari: un terç dels bancs de la UE encara no han posat en marxa cap sistema semblant i les operacions d’aquest tipus només van significar l’11% del total de les que es van fer el 2021. Ara bé, fora del mercat comú hi ha fins a seixanta estats que compten amb aquest tipus de sistema, com el Regne Unit, la Xina, l'Índia, el Canadà o Mèxic.
La Comissió Europea vol que la normativa Zona Única de Pagaments en Euros, que està en vigor i ja demana a les entitats financeres que ofereixin aquest servei, deixi de ser de compliment voluntari i passi a ser obligatori. "És injustificable que als ciutadans i les empreses de la Unió Europea se’ls negui enviar o rebre diners immediatament, la tecnologia ho permet des del 2017", ha dit apuntant als bancs la comissària europea de Serveis Financers, Mairead McGuinness. "N’estem farts, hem perdut la paciència", afegia una altra font comunitària.
Brussel·les també constata que, com més diners han de pagar els usuaris per fer una transferència, menys en fan. Per això, a part de la rapidesa, l’executiu comunitari impulsarà que tots els ciutadans europeus les puguin fer a un preu molt baix o de franc i, sobretot, vol evitar la pràctica que duen a terme alguns bancs de fer recàrrecs elevats de "càstig" quan el consumidor fa un pagament immediat.
D’altra banda, la Comissió intentarà augmentar la confiança del ciutadà en la seguretat de les transferències instantànies obligant els bancs a verificar el número de compte (l’IBAN) i el nom del beneficiari del recàrrec per avisar el pagador dels possibles errors o per si ha sigut víctima d’un intent de frau durant el moment de fer l’operació.