UGT qualifica de "nuls" els possibles acomiadaments de Twitter a Espanya
Els sindicats apunten que la legislació europea obliga la multinacional a negociar col·lectivament la sortida d'empleats
BarcelonaEl secretari general del sindicat UGT, Pepe Álvarez, ha qualificat de "nuls" els acomiadaments massius a Espanya de la multinacional tecnològica Twitter, ja que s'estan duent a terme sense una negociació col·lectiva entre l'empresa i els treballadors.
El nou accionista majoritari i conseller delegat de Twitter, Elon Musk, va anunciar la setmana passada l'acomiadament del 50% de la plantilla de l'empresa a escala mundial, la qual cosa representa la sortida d'uns 3.700 dels 7.500 empleats de l'empresa. Divendres passat els treballadors afectats van començar a rebre els primers correus electrònics d'acomiadaments i se'ls va demanar que aquell dia no anessin a les oficines per raons de "seguretat" i es quedessin teletreballant des de casa.
"És obvi que no és legal", ha dit Álvarez en referència a la manera d'anunciar-se els acomiadaments. El secretari general d'UGT ha recordat en una entrevista a Televisió Espanyola que la legislació laboral espanyola –com la de la majoria d'estats de la Unió Europea– prohibeix a les companyies amb més de deu treballadors fer acomiadaments d'aquest tipus de manera individual, i les obliga a negociar-los col·lectivament amb els representants dels treballadors. Segons Álvarez, per dur a terme una reestructuració de la plantilla d'aquestes característiques, cal "seguir uns procediments que aquest senyor [Elon Musk] no segueix".
El dirigent sindical també ha opinat que Musk ha actuat amb "ignorància i prepotència". A més, ha vaticinat que a Twitter "no li quedarà més remei" que complir les lleis laborals en vigor i que s'imposarà el "sentit comú de la legislació dels països que volem viure amb respecte". "Per damunt dels milions d'aquestes grans multinacionals, Espanya i Europa tenen unes normatives de respecte a la gent, als seus drets, que s'han de complir", ha afegit.
A Espanya, Twitter té una plantilla de 26 empleats –la seu europea de la plataforma és a Dublín–. Segons fons del sindicat Comissions Obreres, els treballadors ubicats a l'Estat "no han rebut cartes d'acomiadament", sinó només "anuncis de suspensió de l'activitat".
En un correu electrònic als treballadors, la direcció de Twitter va apuntar que els acomiadaments són una decisió "difícil", però alhora necessària per retornar a un "camí saludable" que garanteixi "l'èxit de l'empresa en el futur". Quan va adquirir l'empresa, Musk va prometre incrementar el personal fins als 11.000 treballadors el 2025.
El magnat sud-africà –que va fundar la plataforma de pagaments Paypal i encara és propietari del fabricant de vehicles elèctrics Tesla– va haver de llançar una oferta de compra sobre la totalitat de Twitter per 54,20 dòlars l'acció, la qual cosa valorava la companyia en 44.000 milions de dòlars. Musk va tancar un primer acord amb els creadors de Twitter per adquirir la plataforma per aquesta quantitat, però posteriorment se'n va desdir davant de la SEC (el regulador borsari dels EUA) al·legant que la direcció de l'empresa li havia facilitat informació incorrecta, sobretot sobre la quantitat de perfils d'usuaris falsos.
Ara bé, per evitar un litigi legal que hauria durat mesos, Musk va acceptar finalment tirar endavant l'operació i es va convertir en propietari de Twitter el mes passat.
Meta s'afegeix als acomiadaments
A part de Twitter, un altre dels gegants de Silicon Valley, Meta –matriu de Facebook, Whatsapp i Instagram–, també prepara un acomiadament massiu de milers de treballadors, segons ha avançat aquest dilluns el diari nord-americà The Wall Street Journal. La companyia cofundada per Mark Zuckerberg va demanar fa uns dies als seus empleats que cancel·lessin tots els viatges no essencials d'aquesta setmana per por que l'economia nord-americana entri en recessió, una situació que es va esquivar el 27 d'octubre, quan el govern nord-americà va anunciar un creixement de l'activitat econòmica del 0,6% entre el juliol i el setembre.
Meta té uns 87.000 treballadors arreu del món, la majoria als Estats Units. Des del gener fins ara ha perdut aproximadament un 70% del seu valor a la borsa a causa del que, a ulls dels inversors, són mals resultats. Malgrat poder mantenir beneficis, al tercer trimestre els va retallar un 36% en comparació amb un any enrere per culpa de l'increment del 23% de les despeses, mentre que els ingressos es van mantenir gairebé plans. Zuckerberg va avisar que a partir d'ara centraria les inversions del grup en "una petita quantitat d'àrees de creixement d'alta prioritat".