Pensions

UGT planteja reduir de 15 a 12 els anys cotitzats per cobrar una pensió

El sindicat acceptaria ampliar el període de càlcul a canvi d'altres modificacions

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, a l'esmorzar informatiu d'aquest dilluns a Madrid.
09/01/2023
3 min

MadridLa UGT comença a assumir que el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, tirarà endavant la proposta de modificar el període de càlcul de les pensions, una mesura que s'emmarca en la segona part de la reforma del sistema i que està compromesa amb Brussel·les. És en aquest context que el sindicat ha mogut fitxa i s'obre a acceptar una proposta d'aquest estil, però a canvi d'altres qüestions. En concret, proposa que es toqui l'accés a la pensió mínima contributiva.

Actualment, per jubilar-se i cobrar una pensió contributiva, una de les condicions que s'han de complir és haver cotitzat com a mínim 15 anys. UGT vol rebaixar-ho a 12 anys, és a dir, restar-hi tres anys. "La suma i la resta del que es pagarà de més i s'estalviarà la Seguretat Social [per pagar les pensions] ha de ser zero i, en aquest sentit, creiem que cal actuar sobre l'exigència dels 15 anys com a mínim per tenir dret a la pensió", ha detallat aquest dilluns el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, en un esmorzar informatiu: "Estem valorant la possibilitat que es pugui abaixar tres anys".

El fet és que a ulls dels sindicats ampliar el període de càlcul de les pensions de 25 a 30 anys i triar els 28 millors implicaria tocar la part de la despesa, perquè temen que una mesura així redueixi la prestació. De fet, també és la principal crítica de la patronal, així com d'Unides Podem, que s'ha mostrat molt crític amb la proposta.

Els agents socials critiquen que el ministeri "no els ha donat les xifres del cost de la mesura", ha dit Álvarez. "No serà un inconvenient incloure aquestes qüestions", ha reiterat. A més, el sindicat batalla per tocar alguns elements, com eliminar la mesura que exigeix que en els últims 15 anys de la carrera laboral s'hagin cotitzat dos anys. És a dir, actualment si una persona es queda sense feina als 50 anys, malgrat que hagi cotitzat fins aleshores, si no treballa com a mínim dos anys més fins als 65 (quan legalment ja es podria jubilar) se la penalitza.

També s'està negociant reduir la bretxa de gènere de les pensions: els sindicats demanen reforçar les llacunes durant la carrera laboral de manera que beneficiï les dones. En aquesta part, però, a finals de desembre hi havia hagut avenços. A més, la UGT vol revertir les penalitzacions en la jubilació anticipada. 

"No hi ha cap raó per la qual no es pugui arribar a un acord", ha dit Álvarez, que també ha deixat clar que "en cap cas" es deixaran elements per a més endavant. És a dir, segons el sindicat la segona part de la reforma ha de sortir ara. De fet, el compromís amb Brussel·les és que estigués aprovada el 31 de desembre de l'any passat, però de la mateixa manera que amb la reforma dels autònoms, el govern espanyol i els agents socials s'han donat més temps per poder arribar a un acord.

Álvarez també ha recordat la votació in extremis de la reforma laboral al Congrés de Diputats i ha demanat "tenir certeses" que, si s'arriba a un acord entre totes les parts, s'aprovarà a la cambra baixa. "No vol dir que no hi pugui haver canvis, però en tot cas els elements fonamentals s'han de mantenir", ha dit. Fa temps que des de la cartera d'Escrivá tenen contacte amb els socis habituals, com ERC i EH Bildu.

Salari mínim immediat

Álvarez assegura que els sindicats volen un augment del salari mínim interprofessional de màxims. És a dir, que coincideixi amb la proposta més alta feta pels experts. En particular, la UGT vol un augment de fins a 1.100 euros al mes, mentre que CCOO s'ha obert a acceptar un increment de 82 euros, el màxim proposat per la comissió d'experts. Sigui com sigui, el secretari general de la UGT ha exigit al govern espanyol que l'aprovi ja. El ministeri de Treball porta la batuta d'aquesta negociació, però encara no ha plantejat públicament cap xifra.

stats