Energia
Economia06/09/2022

La Unió Europea maniobra per evitar l'ofec pel preu del gas

Moscou mantindrà l’aixeta del gasoducte tancada mentre durin les sancions

Brussel·les / BarcelonaGazprom va anunciar divendres passat que tallava sine die el gasoducte Nord Stream 1, que subministra Alemanya amb el gas rus. El tall del gasoducte, que havia de ser de tres dies per manteniment, s’està allargant, i no sembla que es pugui resoldre a curt termini. Rússia mantindrà interromput el subministrament de gas fins que la Unió Europea no aixequi les sancions contra Moscou. Així ho ha assegurat aquest dilluns el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en una compareixença recollida per l’agència de notícies russa Interfax. 

De fet, Moscou ha culpat Occident del tancament recent del gasoducte argumentant que les sancions imposades per la UE han dificultat l’arribada de materials essencials per a les tasques de manteniment

Cargando
No hay anuncios

En aquest context, la UE mira com pot evitar la tempesta energètica, amb l’horitzó d’una cimera de ministres d’Energia divendres. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha avisat aquest dilluns el president rus, Vladímir Putin, que “fracassarà” en el seu intent de “manipular” els mercats energètics, i ha avançat que Brussel·les està estudiant mesures per ajudar les famílies i les empreses vulnerables. Durant els últims dies estan circulant diferents propostes pels passadissos de Brussel·les per frenar l’augment dels preus de l’electricitat, com limitar el preu de l’energia de les renovables per abaratir el rebut de la llum o impulsar una reducció de la demanda energètica de manera “coordinada”. Ara, els últims documents que s’han filtrat també estudien, entre altres intervencions, limitar el preu del gas rus que consumeixen Alemanya i els països de l’est per a diferents usos, no només el de generació d’electricitat –com és el cas de l’excepció ibèrica–, sinó també en el que es destina a la producció industrial i les famílies.

D’aquesta manera, segons els informes que ha publicat Politico i als quals ha tingut accés El País, Brussel·les pretendria evitar que Rússia jugui amb “interrupcions i manipulacions” per augmentar el preu del gas, reduint els ingressos del Kremlin amb la venda de gas a Europa, en la mateixa línia del que el G-7 va acordar divendres de la setmana passada amb els límits de preu al petroli rus. Tanmateix, els tècnics adverteixen que cal que la UE estigui disposada i preparada per assumir que Rússia es negui en rodó a acceptar aquests límits i talli de manera total el subministrament de gas.

Cargando
No hay anuncios

Si finalment la proposta tira endavant, els experts exposen dues possibilitats per executar-la: fixar per llei els límits dels preus (és el més ràpid, però requereix la unanimitat de tots els estats membres, cosa que no es preveu fàcil d’aconseguir) o crear una “entitat única de compra que negociï volums específics a preus específics amb Rússia”. La segona opció, per bé que seria més fàcil d’aprovar, trigaria més a posar-se en marxa, i no hi ha gaire temps de marge.

En tot cas, els límits dels preus només afectarien l’anomenada Zona Vermella, que va des dels països de l’est i el centre d’Europa fins a Alemanya. Són els estats que, a diferència d'Espanya o Portugal –que formen part de la Zona Verda–, depenen menys del gas importat de Rússia.

Cargando
No hay anuncios

Dins d’aquesta intervenció en el mercat energètic, la UE també estudia actuar sobre el TTF, l’índex dels Països Baixos que serveix de referència per marcar el preu del gas a Europa i que s’ha disparat des que Moscou va començar a reduir-ne el subministrament. Per aquest motiu, l’esborrany tècnic assenyala que caldria un TTF més transparent i que estigui sotmès a una supervisió financera que eviti maniobres especulatives. Com a alternativa, planteja crear directament un mercat de referència europeu o vincular de manera temporal el TTF a l’índex asiàtic, el JKM.

A més, l’esborrany preveu separar en dos índexs diferents el gas natural liquat i el que arriba via gasoducte, i aplicar un preu màxim en aquest últim, que durant els últims mesos s’ha apujat molt.

Cargando
No hay anuncios

20% més car

El preu del gas al TTF dels Països Baixos ha pujat en el primer dia amb el mercat obert després del tancament per part de Rússia del Nord Stream 1. Malgrat l’augment, el preu no ha escalat a màxims després que diumenge el canceller alemany assegurés que el subministrament està assegurat.

Cargando
No hay anuncios

Així, el preu del MWh de gas al TTF aquest matí s’enfilava per sobre del 20% respecte al tancament de divendres passat. Durant el dia ha arribat a un màxim de 275 euros/MWh, però a les 16 hores ja se situava als 240 euros, lluny dels màxims del 26 d’agost, quan, amb el gasoducte en funcionament, es va enfilar a 346,5 euros/MWh. Malgrat això, els 240 euros/MWh queden lluny dels 29,5 euros/MWh d’ara fa just un any.