Unió històrica del comerç contra el ‘top manta’
Critiquen que les desavinences dins el partit del Pacte suposin una manca de voluntat per perseguir aquesta pràctica il·legal
PalmaUnits com mai ho havien estat. Així s’ha presentat aquesta setmana el sector del comerç a Palma. El motiu? La permissibilitat que els comerciants diuen que té l’actual equip de govern de l’Ajuntament pel que fa a la venda ambulant il·legal.
El problema no és nou: aquesta pràctica ja s’incloïa en alguna ordenança municipal de principis del segle passat. I la solució no és fàcil, no debades cap gran ciutat ha sabut com erradicar-la o almanco fer-hi front de manera efectiva. Una altra cosa és que la venda ambulant que actualment s’integra dins l’ordenança que regula l’ocupació pública (i que depèn de la regidora de Comerç, Turisme i Treball, Joana Maria Adrover) passi a estar dins l’Ordenança reguladora de l’ús cívic de l’espai públic, la qual es troba en l’actualitat en fase de revisió i millora, i que dependrà de Seguretat Ciutadana (regidora Angélica Pastor).
El canvi sorgí a petició de Podem. La regidora de Funció Pública, Aurora Jhardi, exigí la supressió de l’article 80 que prohibeix la venda ambulant il·legal, durant la regulació de les terrasses. Posteriorment, els motius que ha al·legat el Consistori són que convenia més regular l’activitat amb una altra ordenança “en comptes de deixar-la a les mans de la Llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, dita popularment llei Mordassa”.
Els comerciants acusen el Govern del Pacte i especialment Jhardi de no voler perseguir la il·legalitat perquè els pot més la consciència social. Dijous, fins i tot, en demanaren la dimissió. “Si l’ocupació de la via pública no està permesa per als nostres comerços reglats, manco ho ha d’estar per a aquesta gent que desenvolupa la seva activitat de manera il·legal”, assenyalava el president d’Afedeco i vicepresident de la CAEB, Rafel Ballester.
Asseguren que comparteixen el parer que el problema del també conegut com a ‘top manta’ té un rerefons social, però “la solució no és a expenses dels comerciants, sinó que s’ha de trobar entre tots”, es lamenten. “La lluita no ha de ser contra els venedors del carrer, sinó contra la màfia que els controla. Les actuacions han de ser contundents i s’han de fer contra la distribució”, proposen. Però els dies passen i ja fa un any que la Mesa de Comerç es reuní per afrontar problemes com aquest i “estam exactament igual”, afegeix Ballester. “Se n’han desestès per complet assenyalant-se els uns als altres”.
El mateix indica el vicepresident d’Afedeco, Toni Gayà: “Si fas una volta per Palma, es veu que hi ha gent que els subministra, gent que els explota. Ells no hi guanyen res”, explica. Aquest comerciant es queixa que el gran problema és que “no feim res per ells i els podríem inserir en la societat. Si el comerç ha estat capaç d’ajuntar-se, per què no totes les administracions”, es demana. “Palma està sobresaturada. Ens queixam dels turistes, però almanco els turistes deixen doblers; aquests al·lots ens els lleven”.
“Podem tancar les botigues i posar una flassada en terra i així tindrem els mateixos drets que els altres”, es lamenta des de la presidència de Pimeco Toni Fuster. El comerciant es mostra especialment preocupat pel buit legal que deixa el canvi d’una ordenança a l’altra. Assegura que mentre no hi hagi una disposició addicional transitòria com la que els comerciants han presentat, es pot produir “un efecte crida”, i si en alguna cosa estan especialment d’acord tots els comerciants és que ja hi ha més venedors il·legals que mai.
Per la seva banda, la regidora de Comerç, Joana Adrover, apunta que “s’han avançat coses” i s’ha fet molta feina amb els grups de l’oposició de l’Ajuntament de Palma i l’equip de govern. Tots coincideixen que no volen ni penalitzar ni criminalitzar el col·lectiu que es dedica a la venda perquè són víctimes d’una màfia i de l’explotació, però també reconeix que “no podem emparar conductes que van contra el petit comerç de Palma”. De moment, el que es fa és retirar els productes, es decomissen, però no es penalitza a qui realitza l’activitat.
D’altra banda, assegura que “quan em passeig pels carrers, com a regidora, veig que els mals dels comerços són uns altres, com Amazon i les grans superfícies”, explica. Precisament declaracions com aquestes són les que critiquen fortament des de les patronals del petit i mitjà comerç, que asseguren que la venda ambulant il·legal és una de les seves principals preocupacions.
Per Adrover, controlar aquesta activitat no és fàcil. “Són qüestions estatals que sobrepassen el nostre ajuntament. Feim el que podem, però supera l’àmbit local”, s’excusa. Explica que des de Palma Activa es fan xerrades per als col·lectius ‘top manta’ i cert tipus de formació. “El problema és que la majoria estan aquí en situació irregular i no poden accedir a una feina”, afegeix. “No podem tancar els ulls davant la gent sense papers, la venda ambulant és la seva manera de sobreviure”, diu.
Un altre factor que entra dins l’equació de la venda ambulant il·legal és la Policia Local, que reclama a l’Ajuntament com ha d’actuar, ja que si queden sense una regulació municipal, tampoc hi haurà manera de pal·liar-ne els efectes. Les ordenances són la seva eina de feina, per això ara mateix no ho tenen gens clar.
Per la seva banda, l’oposició també ha exigit que les ordenances regulin la venda ambulant il·legal, tot i que la llei estatal la prohibeix. Tant el Partit Popular com Ciutadans varen demanar durant un ple de Palma als partits del govern que deixassin enrere les discrepàncies internes per assumptes tan importants com aquest.