El Vi de la Terra Illa de Menorca augmenta un 46% la producció respecte de l'any passat

El total produït ha estat de 2.242 hl, amb un augment d'un 15%, el volum més alt des que es va recuperar aquest cultiu fa més de 35 anys

Una persona recollint raïm a Menorca.
Iván Martín
12/12/2023
2 min
Regala aquest article

MAÓLa producció de Vi de la Terra Illa de Menorca s'ha incrementat un 46% aquest 2023 respecte de l'any passat. És la producció més elevada aconseguida des que es va aprovar aquesta denominació de qualitat, dins de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Aquest augment segueix la tendència experimentada els últims anys a Menorca, on el sector vitivinícola ha viscut una dinàmica ascendent constant en producció i vendes. Actualment, a l'illa s'elaboren tres categories de vi: vins de la terra identificats amb l'IGP Illa de Menorca, vins de la terra amb l'IGP Illes Balears i vi sense denominació geogràfica de qualitat.

En total, a Menorca hi ha plantades un total de 152,5 hectàrees de vinya per a vinificació entre les diferents varietats de raïm aptes per elaborar vi, i l'IGP Vi de la Terra Illa de Menorca és la categoria a la qual s'ha destinat la major part del raïm veremat durant el 2023, amb una producció total de 325 tones, obtinguda d'una superfície veremada de vinya de 84 hectàrees, i amb un volum final de vi produït d'aquesta categoria de 1.982 hectolitres. Així, pel que fa a l'elaboració total de vi durant l'any 2023, un 88,4% s'ha elaborat com a IGP Illa de Menorca, un 8,4% com a IGP Illes Balears i un 3,2% com a vi sense indicació geogràfica de qualitat. El total del vi produït a Menorca ha estat de 2.242 hl, amb un augment del 15%, que és el volum més alt des que es va recuperar aquest cultiu fa més de 35 anys.

Menorca té deu cellers actius: Crispín Mariano Vadell; Bodegas Binifadet; Cia. Vitivinícola de Menorca-Sa Cudia; Celler Solano; Vinyes Binitord; Sa Marjaleta; Bodegas Torralbenc Vell, Sa Bodega de Son Cremat, Torralba Agrícola i Domaine Santa Catalina. Cal recordar que el Consell ofereix acompanyament al sector mitjançant un conveni de col·laboració amb l'associació de productors de vi de Menorca amb l'objectiu de millorar-ne el coneixement, i la seva promoció i comercialització. A banda, també es continua treballant en l'estudi agronòmic i enològic de les varietats de raïm per avaluar-ne l'aptitud i poder-les incloure com a autoritzades per a elaborar Vi de la Terra Illa de Menorca, ja que en l'actualitat no totes les varietats de raïm plantades estan autoritzades per elaborar aquesta categoria de vi.

stats