La voltadora de Campos, la llar de deu joves de Nador
Han adaptat vestidors i altres espais com a habitacions davant la impossibilitat de trobar pis
PalmaFa ja molts de mesos que una desena de joves marroquins viuen a l’antiga voltadora de Campos, Sa Pista, inaugurada l’any 1935 i sense activitat esportiva des de fa dècades. A cadascun dels vestuaris i petites dependències de la instal·lació hi ha habitacions que aquests joves originaris de Nador han adaptat per viure-hi, ja que no han pogut aconseguir un habitatge en condicions. “Encara que tinguis contracte de feina, com és el meu cas, no et volen llogar res. Els preus són molt cars, i si ajuntam un parell de nòmines d’uns quants de nosaltres, no en volen saber res”, diu Abdu.
Ell té 32 anys, ha treballat en el sector de la construcció i també com a jardiner. Va arribar a Mallorca després d’un llarguíssim periple juntament amb Lassam i Jaquim. “Vam anar des de Nador fins a Turquia, i allà ens vàrem posar a caminar per un pas que ens havien explicat que hi ha amb Bulgària. Altres companys ho havien fet, i ens va anar bé. Caminàrem 23 dies”, recorda Abdu. I continua el relat: “Una vegada a Bulgària, agafàrem diferents sistemes de transport, públic i privat, ens vam haver de cercar molt la vida, perquè no hi havíem entrat legalment i tampoc podíem cridar l’atenció”. Però aquella aventura ja queda lluny, i ara el seu objectiu és “viure en condicions més dignes”, reivindica: “Ens volen per fer feina, crec que feim falta, però de moment no aconseguim un pis per compartir nosaltres quatre”, afirma assenyalant també Mohamed, que és cosí seu.
Mohamed és el més jove del grup, i no va arribar per la ruta dels altres tres, sinó que va entrar a Mallorca directament amb pastera. “Vàrem tenir sort, feia bon temps i va ser una travessia molt ràpida, d’un parell d’hores, no vaig tenir sensació de por; només estava un poc preocupat, sobretot perquè la meva família passava pena, però nosaltres durant tot el viatge vàrem estar molt tranquils”, assegura. Ell té formació de perruquer i de moment fa hores en una perruqueria. “El que em paguen és molt poquet, necessit fer més feina i guanyar més doblers per poder ajudar la meva família a Nador”, afirma.
Sense aigua ni llum
Tot i la precarietat de la instal·lació, que no disposa d’aigua ni llum, el grup ha anat fent petites actuacions per poder viure en les millors condicions possibles: “No hem d’oblidar que l’endemà dematí hem d’anar a fer feina, i necessitam descansar”, diu Abdu, assenyalant una habitació petita amb un llit individual. “Les portes les hem arreglat i tanquen una mica millor, perquè així no entra el fred”, assegura. “No en passam gens, de fred, ni els mesos més forts de l’hivern”, afegeix Lassan.
Tenen bombones de butà, fogons i olles per poder cuinar. Ho tenen tot arreplegat i amb molt d’ordre. “No volem problemes, intentam no molestar ningú, aquí tots ens duim bé, i crec que la gent de Campos sap que som aquí per necessitat, feim feina tot el dia, i no ens ficam amb ningú”, confessa Abdu.
De moment no han rebut cap visita dels serveis municipals ni de cap entitat, però tampoc no l’han reclamada. “Ara mateix, per a nosaltres, la millor ajuda que ens poden donar és que qualcú ens trobàs un pis per compartir tots quatre. Pagaríem cada mes, és tot el que voldríem, però som conscients que és molt difícil”, insisteix Abdu. A més, no tots els membres del grup tenen contracte oficial de feina, i saben que això encara complica més el seu accés a un habitatge.
La desena de joves que viuen a la voltadora de Campos són tots de Nador, que és un dels punts d’origen de bona part dels immigrants marroquins que han arribat els darrers anys a Mallorca. “Tots som d’allà mateix, de Nador; ens coneixem i ens duim bé. El nostre objectiu és, sobretot, tenir feina i poder enviar doblers a les nostres famílies. Allà els joves ho tenen molt complicat, i per això hem de partir”, diu Abdu. “Jo m’he sentit ben acollit, la gent ens respecta i ens van sortint feines. Realment el problema més important que tenim és poder viure en un lloc millor, però de la resta no en tenim queixa, perquè a totes les feines on he estat m’he sentit molt ben tractat i estic content d’haver vingut a Mallorca”, afirma Lassam.