COMPETÈNCIA
Economia04/06/2019

Washington colla els gegants de Silicon Valley

Les grans tecnològiques nord-americanes seran investigades per pràctiques monopolístiques

Carlos Pérez Cruz
i Carlos Pérez Cruz

BarcelonaEn temps de picabaralla política entre l’administració Trump i el Congrés, la preocupació pel creixement desmesurat de les grans tecnològiques ha posat tothom d’acord. Els gegants de Silicon Valley han evolucionat de tal manera que tant el Congrés com la Casa Blanca han fet passos per investigar si la seva activitat viola les lleis contra el monopoli. Les accions a la borsa de Facebook, Amazon, Google i Apple van caure dilluns, quan les intencions del govern van ser fetes públiques pels mitjans de comunicació.

Dues agències governamentals nord-americanes, la Comissió Federal del Comerç (FTC, per les sigles en anglès) i el departament de Justícia, s’han repartit la jurisdicció sobre l’assumpte. La primera s’encarregarà de Facebook i Amazon i el segon se centrarà en Apple i Google. Un cop iniciada, es tractaria de la segona investigació que l’FTC obre a Facebook en poc més d’un any, ja que continua en marxa la que analitza la gestió de les dades privades dels usuaris que ha estat portant a terme l’empresa de Mark Zuckerberg.

Cargando
No hay anuncios

Des del punt de vista legislatiu, el comitè judicial de la Cambra de Representants, presidit pel demòcrata Jerry Nadler, ha començat el seu propi procés d’avaluació sobre els problemes de competència en el sector digital i la dificultat de les lleis per seguir el ritme del desenvolupament tecnològic. Segons Nadler, tot i els “enormes beneficis” que aquestes empreses han brindat als nord-americans, hi ha el temor que un petit grup hagi aconseguit “el control de les artèries clau del comerç, el contingut i la comunicació” de la xarxa.

Sigui quin sigui el resultat de les investigacions, la dinàmica empresarial de les grans companyies tecnològiques dels Estats Units exposa el sistema a les seves pròpies contradiccions. Les seves pràctiques semblen anar, en aparença, contra les lògiques del monopoli. Per exemple, molts dels serveis que ofereixen són gratuïts per al consumidor, quan els monopolis tendeixen a incrementar els preus a l’eliminar la competència. Una gratuïtat que, això sí, el ciutadà paga amb el lliurament, moltes vegades inconscient, de nombroses dades privades que des de Silicon Valley transformen en enormes beneficis venent-les a tercers. Les quatre companyies que estan sota el focus lideren gairebé sense competència el terreny de les xarxes socials, el comerç digital, la publicitat a internet i les aplicacions per a telèfons mòbils.

Cargando
No hay anuncios

La Comissió Federal del Comerç va anunciar al febrer que examinaria altres aspectes de l’activitat de les tecnològiques, com l’adquisició de companyies de menys dimensió que, en altres circumstàncies, podrien haver-se convertit en competència. L’FTC està analitzant, entre d’altres, la compra per part de Facebook del servei de missatgeria WhatsApp i de l’aplicació de fotografies i vídeo Instagram. Diversos polítics i associacions de consumidors advoquen per la fragmentació d’aquestes empreses en divisions més petites. Entre ells, una de les candidates demòcrates a la presidència el 2020, Elizabeth Warren, que ha pagat una tanca publicitària amb el missatge “ Break up big tech ” (Dividiu les grans tecnològiques). La tanca és visible a l’estació de tren de Caltrain, a San Francisco, per la qual passen cada dia molts treballadors de Silicon Valley.

Recerca fiscal a Uber

Uber, la companyia líder en vehicles de transport amb conductor, va anunciar ahir que està sent sotmesa a investigació per part de les agències tributàries dels Estats Units i de set països més. Uber calcula un impacte fiscal de 141 milions de dòlars en els pròxims mesos, tot i que es reconeix “incapaç de calcular la totalitat d’ajustos” que haurà d’afrontar com a conseqüència. En el cas dels Estats Units, Hisenda està escrutant les declaracions d’impostos i deduccions percebudes per Uber durant els exercicis 2013 i 2014.