Tecnologia

Worldcoin, l'empresa que escaneja l'iris, atura l'activitat a Espanya

La companyia s'ha compromès amb l'Agència de Protecció de Dades a no operar a l'Estat fins al 2025

El compte d'un voluntari a Worldcoin que ha cedit el seu iris.
04/06/2024
2 min

BarcelonaWorldcoin es va fer molt popular arreu d'Espanya fa alguns mesos per la seva estratègia de màrqueting: criptomonedes gratis a canvi de deixar-se escanejar l'iris. La idea va atraure milers d'usuaris i durant setmanes es podien veure cues quilomètriques als seus estands, situats en uns quants punts –la majoria en centres comercials– de moltes ciutats. Però ara aquesta empresa s'ha compromès de manera jurídicament vinculant amb l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) a aturar l'activitat a l'Estat, almenys fins a finals d'any.

De fet, el mes de març passat l'AEPD ja va obligar Tools for Humanity –l'empresa matriu de Worldcoin, propietat de Sam Altman, fundador també d'OpenAI– a aturar l'activitat al país. Ara, quan falten pocs dies perquè expirin els tres mesos de suspensió imposats per l'agència, Worldcoin ha pres aquesta decisió, que ha comunicat el mateix president de Tools for Humanity, Michael Will, a l'AEPD a través d'una carta. Alhora, s'ofereix una col·laboració plena amb l'agència i amb la seva homòloga bavaresa, BayLDA, que és on l'empresa té la seu.

Amb tot, la decisió xoca amb l'anunci al març de la mateixa empresa, que assegurava que iniciaria accions legals contra l'ordre de l'AEPD que l'obligava a aturar de manera cautelar l'activitat a Espanya.

Polèmica per la cessió de dades

El punt polèmic de la praxi de comprar iris a canvi de criptomonedes radica en el fet que sovint l'usuari no és conscient que està donant informació biomètrica i què pot fer-ne l'empresa. El procediment de l'escàner ocular d'aquest cas concret es basa en l'extracció d'un codi a partir de l'iris, que és únic en cadascú. L'empresa subratlla que només guarda aquest codi, "que no conté dades personals de cap mena, ni noms, ni telèfons ni adreces personals". 

La cessió de dades biomètriques, però, es classifica dins una categoria especialment sensible. "És una dada que permet la identificació inequívoca de la persona a través d’una característica física que no es pot variar al llarg de la vida", afirma l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT). Per això, el consentiment ha de ser explícit. Ara, de moment, tot queda en mans de la investigació de les agències de protecció de dades.

stats