Habitatge

La Xina elimina a Wuhan les restriccions per comprar habitatges

El govern mira de revifar el sector immobiliari permetent la compra d'una segona residència

Ciutadans de Wuhan creuant el riu Tangtze en un ferry, aquest dimarts

PequínLa Xina prova a la ciutat de Wuhan, una de les deu més grans del país, alleujar les restriccions a la compra d'habitatges per impulsar el sector immobiliari. La decisió aplana el camí perquè en el futur altres ciutats segueixin els seus passos i eliminin els obstacles a la venda de cases.

L’objectiu és comprovar si aixecant les restriccions i permetent que les famílies puguin comprar més d’un habitatge s’impulsen les vendes. El sector immobiliari aportava més del 20% al PIB del país, però ara pateix una llarga crisi que impacta en el creixement econòmic del gegant asiàtic. Per combatre-ho, el govern local de Wuhan permetrà a les famílies la compra d'habitatges addicionals a la residència habitual, sota un programa d'incentius.

Adéu a les mesures antiespeculació

La decisió anul·la les mesures antiespeculació que va aprovar el 2017 el govern per refredar el mercat immobiliari. Davant l'escalada del preu de l'habitatge, que deixava moltes famílies fora del mercat, es van imposar límits per impedir l'adquisició de més d'un immoble per unitat familiar. Amb el principi que “una casa és per viure, no per especular”, es pretenia evitar la compra de béns immobiliaris com a simple inversió, és a dir, per vendre'ls al cap de pocs anys multiplicant-ne el valor.

Ara Pequín desfà el camí amb l’objectiu d’impulsar les vendes i intenta desinflar la bombolla immobiliària per evitar que exploti. Les mesures aprovades a Wuhan també permetran la compra d'un habitatge als ciutadans xinesos sense residència oficial a la ciutat.

Aquesta és una decisió important, ja que a la Xina el permís de residència (hukou) lliga les persones al seu lloc de naixement i els impedeix accedir als serveis socials o incentius fiscals en altres llocs del país. És un sistema de control social instaurat el 1958 i que avui dia encara permet controlar el flux de moviments de la població. El canvi de regulació vol atraure compradors d'altres zones.

Reactivar el sector

La Xina fa temps que intenta reactivar l'important sector immobiliari, que és el segon gran ocupador del país i dona feina a 27 milions de persones; però de moment sense gaire èxit. Les estadístiques mostren que el desembre del 2022 s'acumulaven 16 mesos consecutius de caiguda de preus. Les vendes de les cent principals empreses immobiliàries van baixar un 32,5% al gener respecte a l'any anterior, segons les dades de la consultora CRIC. Goldman Sachs preveu que la venda d'habitatges caigui aquest any un 8%.

La decisió adoptada l'agost del 2020 de tallar la liquiditat als promotors immobiliaris sobreendeutats va paralitzar el sector. L'objectiu era reduir el risc financer amb empreses que havien abusat del deute, com ara el grup Evergrande, que acumulava un passiu de més de 300.000 milions de dòlars.

Però la decisió també va tenir efectes indesitjats. La falta de finançament va paralitzar moltes obres i al final, l'estiu passat, es va produir un moviment organitzat de compradors per deixar de pagar les hipoteques als bancs fins que els lliuressin els habitatges. El govern va haver d'intervenir i avalar una moratòria en el pagament d'hipoteques.

Fins ara les reformes del govern han anat més encaminades a rescatar els constructors amb problemes de liquiditat que no pas a estimular la demanda. L’any passat es van aprovar línies de finançament i reducció dels tipus d’interès per a les hipoteques. També es va rebaixar l'import mínim que cal donar com a entrada per comprar una casa.

Test a Wuhan

El govern xinès acostuma a posar prova les seves noves polítiques primer en alguna província o ciutat per comprovar-ne el funcionament abans d'estendre-les a nivell nacional. En aquest cas el camp de proves és la capital de la província de Hubei, Wuhan, situada al centre del país.

Tot i que la capital s'ha fet famosa per ser el lloc on es va detectar el primer brot de covid-19 fa tres anys, és una ciutat dinàmica de més de dotze milions d'habitants. Històricament ha estat un nus de transport que unia el sud amb el nord del país. Wuhan és la vuitena ciutat que més aporta al PIB xinès i ha experimentat un gran creixement en les últimes dècades ampliant el parc d'habitatges.

Fins ara algunes ciutats petites al sud, com Foshan o Dongguan, havien eliminat els límits a la compra d'habitatge, però és la primera vegada que es prova en una gran ciutat. En altres regions s'utilitza l'habitatge com a incentiu per promocionar la natalitat. A Hangzhou, un hub tecnològic seu d'Alibaba, a les parelles que tenen un tercer fill se'ls permet comprar un segon habitatge.

stats