Mercat laboral

La Xina retarda l'edat de jubilació per primer cop en set dècades

El gegant asiàtic adopta la decisió per reforçar el sistema de pensions, que perillava a partir de l'any 2035

Ji Xinping, líder xinès. Una imatge del districte central de Pequín. Pequín lliura tamba la cursa espacial. Un rider als carres de Xangai.

PequínDecisió històrica del govern xinès per elevar per primera vegada l'edat de jubilació des de la dècada dels cinquanta. La crisi demogràfica que amenaça el sistema de pensions, unida a l'alentiment de l'economia, ha obligat l'executiu a adoptar una mesura socialment controvertida.

La reforma preveu que l'edat de jubilació dels homes passarà dels 60 anys actuals als 63. Mentre la jubilació de les dones s'amplia dels 50 anys als 55 per a les que fan treballs manuals i dels 55 als 58 per a les que fan feines de coll blanc. D’aquesta manera es manté la diferència per sexes en l'edat de jubilació.

La decisió l'ha anunciat el Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular (ANP). La reforma entrarà en vigor gradualment a partir de l'1 de gener del 2025. Els terminis de jubilació s'aniran allargant a poc a poc fins a completar el procés en 15 anys. També s'amplia el nombre mínim d'anys cotitzats per cobrar la pensió, dels 15 anys actuals als 20 anys a partir del 2030. No es permetrà la jubilació abans del termini legal, però sí que es podrà endarrerir un màxim de tres anys.

La Xina té una de les edats de jubilació més baixes del món, pensades per a un moment en què el desgast físic era molt important i l'esperança de vida molt baixa. El 1960 els xinesos vivien una mitjana de 44 anys, mentre que el 2024 l'esperança de vida és de 78,6 anys, i s'espera que superi els 80 el 2050.

La caiguda de la natalitat i de l'envelliment de la població provoca una forta pressió demogràfica. La població xinesa va decréixer el 2023 per segon any consecutiu.

L'Acadèmia Xinesa de Ciències havia advertit que si continua a aquest ritme, la caixa principal de les pensions es podria esgotar el 2035. Especialment preocupant és la situació de nombrosos governs locals que s'enfronten a importants dèficits pressupostaris en matèria de pensions.

La bateria de mesures pretén ampliar la vida activa dels xinesos perquè continuïn contribuint a l'economia. Però, en un moment de crisi amb un índex de desocupació a l'alça, la decisió servirà sobretot per endarrerir el pagament de pensions. Es calcula que durant la dècada que ve uns 300 milions de xinesos tindran entre 50 i 60 anys i estaran a punt de jubilar-se.

A la reunió del tercer ple del comitè central, que s'ha celebrat aquest estiu, ja es va proposar elevar l'edat de jubilació i desenvolupar l'economia platejada, és a dir, crear més llocs de treball per a la gent gran.

L'ampliació de l'edat de jubilació feia anys que es discutia, però genera un fort debat en la societat. Entre la població jove, que ara té grans dificultats per trobar feina, la mesura no agrada i a les xarxes socials s'han queixat que hi haurà endarreriments successius i els tocarà treballar molts més anys. Fins i tot proliferen els vaticinis que en el futur no es podran pagar les pensions.

stats