‘Riders’: el primer xoc que vindrà entre Podem i l’economia digital

El liles assumeixen Treball i Consum amb un discurs contra la ‘uberització’

‘Riders’: el primer xoc que vindrà entre Podem i l’economia digital
Paula Solanas
12/01/2020
3 min

Barcelona“Hi ha hagut molta bel·ligerància política en campanya, però ara sabrem si també hi haurà accions concretes”. Així resumeix una font del sector tecnològic el clima que ha generat dins els seus despatxos la formació del nou govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem. Aquests últims assumiran dues carteres -Treball i Consum- en què l’acció legislativa es podria girar en contra de l’anomenada economia digital. Els liles han fet de les condicions laborals i la lluita contra la precarietat laboral un dels seus principals bastions, i han alertat dels perills de la uberització de l’economia. Aquesta batalla interpel·la directament plataformes com Glovo, Deliveroo, Stuart o UberEats, que en els últims anys han contribuït a fer més difusa la frontera entre el treball autònom i l’assalariat.

El debat sobre la laboralitat dels contractes en professions com la dels riders serà un dels primers que haurà d’afrontar el futur ministeri de Treball, amb la diputada dels comuns gallecs Yolanda Díaz al capdavant. Militant d’Esquerra Unida i el Partit Comunista de Galícia, la del Ferrol és advocada laboralista i prové d’una família d’històrics del sindicalisme. “Ja s’esperava aquest relleu i no és tan catastròfic com es va veure a l’inici”, matisa una altra veu del sector digital. De fet, considera que l’arribada de Podem a Treball serà positiva en la mesura que contribueixi a resoldre les contradiccions judicials que ha generat l’economia de plataforma i acosti el cos a cos a la política. “Com a mínim sortirem de dubtes”, conclou. El ministeri no tindrà les competències en Seguretat Social -nova cartera en mans del fins ara president de l’Airef José Luis Escrivá- però podria conservar la Inspecció de Treball.

La curta legislatura del PSOE després de la moció de censura a Rajoy no va deixar prou marge als socialistes per definir una resposta a les demandes dels repartidors que volen ser assalariats. Tampoc per a les aplicacions que exigeixen una reforma digital de la figura de l’autònom. Els intents de consensuar una proposta a través del Congrés de Diputats no van tenir recorregut i ara el sector es pregunta si el govern s’atrevirà a tirar pel dret per la via del decret. “Hi ha una incertesa total sobre aquest punt, però Podem no és partidari de la lliure competència ni de les plataformes digitals”, valora Rosa Guirado, advocada especialitzada en economia col·laborativa.

Un dels primers fitxatges de Díaz ha reforçat aquesta tesi. La dirigent gallega ha reclutat el sindicalista Manuel Lago per al seu equip. Membre del gabinet confederal de CCOO, la seva incorporació al gabinet de Treball suggereix que el ministeri serà més proper a la postura que han defensat els representants dels treballadors: els riders són falsos autònoms per molt que les plataformes diguin el contrari. D’altra banda, Guirado apunta que l’interès de Podem per millorar l’increment del salari mínim interprofessional (SMI) podria animar les aplicacions a apujar també les retribucions dels seus repartidors. Des del sector tecnològic tampoc es descarta que el partit lila s’obri a crear una taula de diàleg i creuen que la conversa pot ser “sana” mentre Díaz no prengui decisions unilaterals.

Difícil encaix amb les aplis

Com recorda Guirado, els equilibris entre Podem i l’economia digital no es limitaran al mercat laboral. Com a part del govern, la formació també influirà en altres àmbits propers a la indústria i en funció de l’abast del nou ministeri de Consum podria fer tremolar negocis com el lloguer turístic o el comerç electrònic. El sector, però, es consola amb l’altra cara de la moneda: el fet que Nadia Calviño, que suma la vicepresidència i noves responsabilitats en transformació digital, té més pes en l’executiu.

stats