Gómez considera que abans d'abordar el finançament de la sanitat cal definir el model sanitari un cop s'ha trencat la universalitat
El Ministeri convoca les comunitats autònomes al maig per acordar una proposta sobre finançament sanitari
PalmaLa consellera de Salut del Govern de les Illes Balears, Patricia Gómez, ha considerat que abans d'abordar el finançament de la sanitat cal definir el model sanitari, després que la reforma del 2012 "interrompés" el d'universalitat, i ha fet "propostes de desinversió en allò que no aporti valor i d'inversió en allò que sigui necessari ". Gómez ha realitzat aquestes manifestacions després de saber que el Ministeri convoca totes les comunitats autònomes a fer el proper mes de maig una reunió monogràfica sobre finançament sanitari, amb l'objectiu de consensuar una proposta que garanteixi la sostenibilitat i la qualitat del sistema de salut.
La idea, segons que ha explicat la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, és portar la proposta al Consell de Política Fiscal i Financera, en què les comunitats i el govern estudiaran un nou sistema de finançament autonòmic.
Montserrat presideix la reunió del Consell Interterritorial de Salut, un dels punts de l'ordre del dia del qual aborda el finançament del sistema de salut.
Els consellers de Sanitat de Castella-la Manxa, Jesús Fernández, i Andalusia, Marina Álvarez, també han opinat sobre la proposta i han assegurat que durant la reunió la majoria dels responsables autonòmics han demanat que el finançament de la sanitat fos finalista.
En aquest sentit, el conseller castellanomanxec ha defensat aquest tipus de finançament per garantir la igualtat entre les comunitats autònomes i evitar problemes com els creats amb el finançament dels medicaments de l'hepatitis C, que els va suposar una despesa no prevista en els pressupostos.
La consellera del País Valencià, Carmen Montón, ha confiat que el maig ja es pugui començar a parlar de finançament "i posar sobre de la taula" assumptes com el fons de cohesió o els copagaments i ha instat la ministra a explicar els estalvis que aquesta mesura ha produït, no només en termes econòmics sinó també de salut.
Des de Castella i Lleó, el conseller Antonio María Sáez ha advocat per traslladar a Hisenda la necessitat que les comunitats aconsegueixin la "suficiència financera" en l'àmbit sanitari, que és diferent a qualsevol altre, ja que ha de fer front als costos que suposen les innovacions terapèutiques i tecnològiques, que són molt elevats.
"Hem de garantir la suficiència del sistema, perquè sabem que el model actual ha resultat totalment insuficient", ha subratllat.
Per la seva banda, el conseller de Sanitat de Galícia, Jesús Vázquez, ha apostat per "gestions conjuntes" de totes les comunitats en la compra de fàrmacs per tenir "millors resultats" en els preus i també la possibilitat de retirar aquelles tècniques i fàrmacs que no produeixin cap benefici als pacients.