Salut13/06/2016

Les 10 regles bàsiques de la dieta mediterrània

Aliments, begudes i hàbits per seguir-la correctament

Montse Terrasa
i Montse Terrasa

PalmaLes recomanacions dels nutricionistes tenen alguns punts en comú. És una mena de decàleg sobre què s'ha de fer per seguir la dieta mediterrània. Aquests són els més comuns:

  1. Oli d'oliva. Ha de ser el principal greix a consumir, i millor si és oli d'oliva verge per les seves propietats preventives de malalties cardiovasculars.
  2. S'han de consumir cinc racions de fruita i verdura (una part en cru) per dia. Les fruites són les millors postres.
  3. Pa i cereals a cada menjada i, si és possible, en la varietat integral. Són part de la base de la dieta mediterrània.
  4. Escollir productes frescs, de temporada i, preferiblement, locals per garantir que conserven vitamines i propietats.
  5. Productes lactis també a diari, ja sigui llet o els derivats, com el iogurt o formatge.
  6. Carn i ous amb moderació. S'ha de procurar menjar més peix.
  7. Els llegums haurien de formar part dels menús uns tres pics per setmana com a mínim.
  8. Aigua com a beguda principal, però una copa de vi al dia està permesa.
  9. Més fruits secs, potser un grapat al dia.
  10. Exercici cada dia, com a mínim uns 30 minuts, encara que sigui caminar.