Rugbi

El rugbi català celebra el seu centenari derrotant Suècia amb una exhibició de joc ofensiu

La Federació catalana, nascuda el 1923 abans que aquella espanyola, demana més suport per seguir creixent

La selecció catalana de rugbi ha celebrat el seu centenari derrotant els suecs
05/03/2023
3 min

BarcelonaL'11 de febrer del 1923, un grup d'entusiastes va fundar la Federació Catalana de Rugbi. Un segle més tard, la flama segueix encesa i l'esperit és el mateix. La Federació Catalana ha celebrat el seu centenari amb un partit amistós entre Catalunya i Suècia. Davant de 1.200 persones, el XV de la ginesta s'ha imposat per 51 a 14. L’equip capitanejat per Joan Losada ha volgut deixar clar que el protagonisme avui seria català en el partit commemoratiu del centenari. La casualitat o el destí han volgut que Oriol Ripol, segurament el millor jugador català de rugbi de la història, sigui un dels protagonistes del cap de setmana en ser el director tècnic dels suecs: “És un orgull i una sort poder ser present en aquest partit, encara que sigui a l’equip rival”, ha explicat Ripol, que va jugar molts anys a Anglaterra.

"Els pares de la Federació ja havien creat clubs abans. Entre aquests pares hi havia Baldiri Aleu, que seria tresorer i havia estat la persona que per primer cop havia portat el rugbi a Catalunya i havia fundat la Santboiana", explica a l'ARA Ignasi Planas, actual president de la Federació Catalana. "Un dels fundadors era en David Cuyàs, pare de Romà Cuyàs, que arribaria a ser president del Comitè Olímpic Espanyol. David Cuyàs seria el primer president de la Federació Catalana, a més de ser un dels responsables de crear la secció de rugbi del CN Barcelona", afegeix amb orgull Planas, ja que ell també és del CN Barcelona. Un segle després, la Federació Catalana de Rugbi continua presidida per una persona vinculada a aquest club.

"Vaig repassar els estatus d’aquella època: estaven escrits en castellà, ja que era l'únic idioma oficial, però el text deia que l’idioma oficial era el català. Als estatuts, l'únic apunt a mà el va fer el governador civil, que va escriure que podien fer servir l'idioma que volguessin a les reunions, però que si feien actes públics fessin servir el castellà, la llengua oficial, i no el català, com volien fer els fundadors", recorda Planas, que afegeix que "la identitat de la Federació segueix sent similar a fa 100 anys. També els problemes. En un article del 1929, es diu que la falta de terrenys de joc és un obstacle que no ajuda a desenvolupar aquest esport. Doncs bé, un segle després seguim igual", afegeix, ja que una de les històriques reclamacions de la Federació Catalana de Rugbi és tenir més terrenys de joc, especialment a Barcelona, on no en tenen gaires. El director general del Consell Català de l'Esport, Aleix Villatoro, va explicar a l'acte de presentació del partit que "s'estan buscant vies per trobar aquests espais per jugar a rugbi. El rugbi és una de les nostres prioritats, és una reclamació clamorosa, però una administració sola no pot trobar els camps per jugar".

La Federació Catalana de Rugbi celebra el centenari organitzant un amistós aquest cap de setmana entre Catalunya i Suècia.

Planas ha insistit en la importància de l’efemèride que se celebra: “Convertir-nos en una federació centenària et fa ser conscient del pes i la importància de la història, però sobretot del potencial que té el nostre esport. Volem aprofitar el centenari per reivindicar el paper que el rugbi vol jugar a la societat. Amb el suport adequat podem créixer molt més”. El XV de la Ginesta ha presentat una samarreta especial per a aquest partit. "Juguem amb el típic estil català, el mateix que vaig trobar ara fa 25 anys quan vaig arribar a Catalunya. Llavors em van dir que aquí no som alts i forts, però podem jugar amb ritme, buscar els espais, jugar ràpidament i ser llestos", explica el seleccionador, Jean-Luc Trogno. El darrer partit de Catalunya abans del triomf contra els suecs havia estat el 2017, però la idea és jugar de nou el pròxim 10 de juny contra el País Basc.

Planas, per cert, ha parlat de la històrica reclamació d'aconseguir l'oficialitat de la selecció catalana, ja que la Federació Catalana va fundar-se abans que l'Espanyola i, de fet, seria la catalana una de les fundadores de la Federació Internacional amateur el 1934. "Soc molt escèptic, la nova llei de l'esport és cert que permetria obrir la porta, ja que som anteriors en fundació a l'Espanyola i és un esport molt arrelat, però el govern central i la Federació Espanyola mai han demostrat voluntat de diàleg, amb una posició radicalment en contra". Una esmena pactada pel govern basc i el govern central a la nova llei de l'esport diu que "les federacions esportives autonòmiques podran participar directament en l’àmbit internacional, si la federació internacional corresponent en preveu la participació en el cas de modalitats o especialitats esportives amb arrelament històric i social a la seva respectiva comunitat autònoma", així com “en el cas que la federació autonòmica hagués format part d’una federació internacional abans de la constitució de la federació espanyola corresponent”. Aquest segon cas, per exemple, és el de la Federació Catalana de Rugbi.

stats