2023, un any ple de Mundials menys polèmics que el de Qatar
El Mundial femení de futbol serà protagonista de l'any vinent, juntament amb els masculins de rugbi i de bàsquet
BarcelonaSi l’any 2022 s’ha tancat amb el Mundial de futbol, el 2023 toca també Mundial, però femení, amb un escenari i un format que genera més consens, del 20 de juliol al 20 d’agost a Austràlia i Nova Zelanda. Serà un any sense Jocs Olímpics, però amb moltes competicions que ja serveixen per escalfar motors pensant en París, com els Mundials de natació i d'atletisme. I un any en què caldrà estar atents per si toca acomiadar-se de Rafa Nadal a les pistes de tenis. El Barça femení intentarà guanyar la Champions, el rugbi serà protagonista amb el Mundial i Badalona tornarà a ser la capital del bàsquet amb la final de la Copa del Rei.
Un gener saudita
Tant el Dakar com la Supercopa d’Espanya es fan a l'Aràbia Saudita
El regne de l’Aràbia Saudita agafa el relleu de Qatar per ser protagonista a escala esportiva aquests primers dies de l’any. Primer, amb el Dakar, que per quart cop travessarà el desert saudita amb arribada el 15 de gener a Dammam.
I de l'11 al 15 de gener, el país també serà la seu de la Supercopa d’Espanya de futbol, on el Barça de Xavi buscarà el primer títol. El dia 11 de gener es posa en marxa el Mundial masculí d’handbol a Polònia i Suècia, que finalitza el dia 29 de gener.
Del 16 al 29 toca el primer Grand Slam de la temporada de tenis a Austràlia, amb Nadal defensant la corona i el dubte de si Djokovic podrà participar-hi. L'any passat va acabar deportat per no haver-se vacunat contra el covid-19 i haver mentit al formulari d'entrada al país.
La Copa, a Badalona
El Joventut organitzarà 38 anys després el torneig a casa seva
Del l'1 a l'11 de febrer, el Marroc serà la seu del Mundial de clubs amb la presència del Reial Madrid i el Flamengo brasiler com a favorits. El febrer sempre és sinònim de rugbi, amb el torneig de les Sis nacions i els francesos com a vigents campions. I el 12 de febrer tocarà l’espectacle de la Super Bowl a la NFL.
Del 16 al 19 de febrer, Badalona tornarà a acollir 38 anys després una fase final de la Copa del Rei de bàsquet.
El març, torna el motor
Els Mundials de Fórmula 1 i de motociclisme es posen en marxa
Mentre el futbol anirà avançant en els seus torneigs, el motor tornarà a l’acció. Primer amb la Fórmula 1, el diumenge 5 amb el Gran Premi de Bahrein. En total, seran 24 curses amb Max Verstappen defensant el títol de campió. El 26 de març torna el Mundial de MotoGP, amb el Gran Premi de l’Algarve. La marató de Barcelona serà el dia 19 i poc després serà el torn per la Volta ciclista a Catalunya.
Un abril sobre dues rodes
El ciclisme s’activa amb les primeres proves clàssiques
Amb la primavera tornen les bicicletes amb les grans clàssiques com el Tour de Flandes el dia 2, la París-Roubaix el 9, l'Amstel Gold Race el 16, la Fletxa Valona el 19 i la Lieja-Bastonya-Lieja el 23.
En golf tocarà el Màster d’Augusta i el futbol viurà els quarts de final de les competicions europees. Del 15 d’abril al 23 de maig, el tenis de primer nivell torna a Barcelona amb el torneig Conde de Godó.
Nadal, el mes de maig
Toca trobar nous campions europeus tant en futbol com en bàsquet
La primera final de futbol serà la de la Copa del Rei d’Espanya a Sevilla (6 de juny), el mateix cap de setmana de la Conference League a Praga (7 de maig), seguida de l’Europa League a Budapest (31 de maig). La final de l’Eurolliga de bàsquet serà a Kaunas del 19 al 21 de maig, amb Sarunas Jasikevicius somiant que el Barça sigui campió precisament al seu país.
A més, el 28 de maig Rafa Nadal buscarà guanyar per 15a vegada el torneig de Roland Garros. L'any passat, malgrat el dolor que patia al peu, va derrotar Casper Ruud a la gran final.
L’hora de les finals
La Champions i el Giro d’Itàlia, protagonistes el mes de juny
La final de la Champions League de futbol femenina es jugarà el 3 de juny a Eindhoven i la masculina el 10 de juny a l’estadi Atatürk d’Istanbul. Del 14 al 18 de juny serà el torn de la fase final de la Lliga de Nacions de seleccions, amb Espanya, Croàcia, Itàlia i els Països Baixos buscant el títol amb Luis de la Fuente intentant girar full a la selecció espanyola després dels anys amb Luis Enrique a la banqueta.
A més, es juga la fase final de la Champions d’handbol masculina el 17 i 18 de juny. I el 6 de juny, toca gaudir amb el Giro d’Itàlia, en espera de veure qui guanya a Roland Garros el dia 11 de juny. I saber els campions tant de la lliga espanyola de bàsquet com de la NBA.
Un juliol amb Mundial
Wimbledon i el Tour asseguren un estiu d’emocions fortes
El 23 de juliol es posa en marxa un nou Tour de França, amb Tadej Pogacar intentant destronar el danès Jonas Vingegaard. La prova francesa, per cert, comença enguany a Bilbao. A partir del 3 de juliol Novak Djokovic i Elena Rybakina defensaran el títol a Wimbledon. Del 14 al 30 de juliol, la ciutat japonesa de Fukuoka serà la seu dels Mundials de natació.
Però la gran cita serà el Mundial femení de futbol a partir del 20 de juny a Austràlia i Nova Zelanda. Espanya, en espera de veure quines jugadores hi van, s’enfronta a Costa Rica, Zàmbia i el Japó en la fase de grups. Bona part de les millors jugadores espanyoles continuen enfrontades amb el seleccionador Jorge Vilda i podrien quedar-se fora de la cita. Serà el primer Mundial amb 32 equips.
Un estiu de bàsquet
L’atletisme i el bàsquet masculí viuen aquest agost els Mundials
A més del retorn de les lligues de futbol i la final del Mundial femení el 20 d’agost, es viurà el Campionat del Món d’atletisme a Budapest del 19 al 27 de juliol. La cirereta del pastís serà el Mundial de bàsquet masculí a partir del 25 d’agost a les Filipines, el Japó i Indonèsia. Espanya és la vigent campiona. I el 26 d’agost Barcelona viurà la sortida de la Vuelta a Espanya de ciclisme.
I el 28 d’agost tocarà el torn del darrer Grand Slam de tenis, als Estats Units, amb Carlos Alcaraz defensant el títol aconseguit aquesta temporada.
La gran festa del rugbi
França organitza el Mundial aspirant a guanyar-lo per primer cop
A més del retorn de la Lliga de Campions, tant la masculina com la femenina, la gran cita serà el Mundial de rugbi, a partir del 8 de setembre amb 20 equips a França, amb els amfitrions buscant ser campions per primer cop. Sud-àfrica defensa el títol del 2019.
Un octubre de curses
La UltraPirineu tornarà a ser protagonista
A finals d’octubre es viurà una nova edició de la Salomon Ultra Pirineu, prova de referència de les curses de muntanya. El mateix octubre es viuen els campionats estatals de la disciplina i del quilòmetre vertical. A més, tornarà la lliga de bàsquet. Serà una mica més tard que altres anys per culpa de les dates del Mundial masculí.
Campions sobre rodes
La Fórmula 1 i el motociclisme finalitzen els Mundials
El novembre finalitzen els Mundials de motor el mateix cap de setmana, amb les motos tancant la paradeta a València i la Fórmula 1 a Abu Dhabi, el 25 de novembre. Dinamarca, Noruega i Suècia organitzen el Mundial femení a partir del 30 de novembre.
Un final d'any tranquil
El tenis tanca l'any, juntament amb les proves tradicionals
La Copa Davis viurà la quarta edició amb el nou format. La fase de grups de la Champions es donarà per acabada en un desembre tranquil, a diferència d'aquest 2022. El 2023 s'acabarà, com sempre, amb les curses de Sant Silvestre. Tocarà ja pensar en un any 2024 que vindrà carregat, amb els Jocs Olímpics de París de protagonistes.